1. За плънката нарязаните ситно зеленчуци се поставят да се запържат в тиган. Подправят се на вкус и се оставят да се поохладят.
2. Замесва се средно меко тесто с хладка вода от посочените съставки. Разделя се на 8 топки.
3. За първата кора са ни необходими 4 топки, които разточваме с диаметър 20 см и три от тях намазваме с олио. Слагаме ги една върху друга, а четвъртата не се намазва с олио, тя се поставя най-отгоре.
4. Разточваме 4-те питки на голяма кора, като постоянно ръсим брашно. Кората трябва да е с 10-15 см по-широка от размера на тавата, в която ще печем зелника.
5. Поставяме кората върху намазнената тава и я поръсваме с олио. Оформяме вълнички по краищата на тестото, което е извън тавата, като го навиваме навътре.
6. Сега разточваме 3 топки и намазваме 2 от тях с олио, след което ги слагаме една върху друга. Третата поставяме върху тях и пак разточваме кора, малко по-голяма от тавата. Поръсваме я с олио и пак оформяме вълнички по краищата, висящи извън тавата.
7. В средата поставяме плънката. От последната топка тесто правим кора, малко по-голяма от мястото, където е плънката. И на нея оформяме вълнички. Поръсваме зелника с олио, правим разрези с нож и го оставяме да втаса минимум 20 минути, а през това време загряваме фурната на 250 градуса.
8. Печем пая до зачервяване. След като го изпечем, го поръсваме с малко вода, след което връщаме за кратко във фурната.
Кумановски зелник
16 Март 2015
11039
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари