Когато ви се яде нещо сладко, но не прекалено сладко, като сиропирани торти и десерти, пълни с масло, или имате гости, които са били наблизо и ще пристигнат след малко, тогава тази рецепта е правилният избор.
Всичко ще бъде готово за 5-6 минути, защото ви трябват само 3 основни съставки (бисквити, десертчета и сметана) и ганаш-глазура от 2 съставки: шоколад и течна сладкарска сметана. Разбира се може да сложите и бита сметана или нещо по ваш избор. Но в основата на вкуса на тази Бърза домашна торта са десертчетата с бананов крем, които можете да намерите в по-големите магазини, а струват буквално стотинки.
Ето какво ви трябва за вкусната и лесна Домашна торта с бананови десертчета :
Домашна торта с бананови десертчета
Продукти:
- 300 гр.
За глазурата:
- 150 г бял шоколад
- 70-100 мл сладкарска сметана
Приготвяне:
В по-дълбока купа натрошете бисквитите на ръка (може да ги сложите в плик и да ги счукате с точилка или тежък предмет). Няма значение дали ще са натрошени на едро или на ситно, защото ще омекнат, а дори и да останат по-едри парчета ще са декоративни при разрязване на тортата.
Нарежете десертчетата на по-малки парчета, а вместо тях можете да сложите пресни банани, сушени плодове, желирани бонбони и пр., добавете шепа орехи или други ядки и сушени плодове. Това е базовият вариант и всеки, който го е опитвал знае, че е много вкусен, а всяка добавка е по личен избор.
Смесете бисквитите, десертчетата и ядките, след което добавете 700 г заквасена сметана с 20% млечна масленост.
Разбъркайте добре с лъжица, за да се разпределят равномерно съставките, след което изсипете цялото съдържание в покрита с хартия за печене форма с ринг с диаметър около 20 см.
Заравнете добре, за да запълните всички празнини и леко почукайте формата. Оставете тортата в хладилника да се охлади, докато приготвите глазурата. Загрейте сладката сметана в микровълнова или на слаб огън.
Сметаната не трябва да завира, а само да се затопли. Изсипете я върху ситно нарязания бял шоколад и оставете за 2-3 минути шоколадът да се загрее и да започне да се топи. След това разбъркайте, за да се изравни, след което залейте тортата отгоре.
По желание може да поръсите с настърган шоколад, шарени трохи или натрошени бисквити, а след като престои няколко часа в хладилника, може да украсите и с разбита сметана.
Ако бързате и искате да го сервирате възможно най-скоро, оставете го във фризера за час.