Маслото се разтопява и охлажда, след което се разбива с яйцето до еднородна смес. Прибавят се постепенно водата, брашното, солта и се замесва гладко тесто. Готовото тесто се оформя на топка и се увива в домакинско фолио. Оставя се в хладилник за около 30 мин.
В купа каймата се размива в около 1 ч.ч. вода и малко олио. След това сместа се прехвърля в горещ тиган и се пържи при непрекъснато бъркане, докато каймата стане на трохи. Лукът и две чушки (една червена и една зелена) се нарязват на ситно, след което се прибавят към каймата и също се запържват. Подправят се на вкус с черен и червен пипер.
Охладеното тесто се разточва на кора с диаметър, по-голям от този на тавата, в която ще се пече паят. С пръсти се притиска добре към стените и с помощта на точилка се изрязват излишните крайчета тесто. Върху основата се разпределя плънката с кайма - равномерно, след което отгоре се поръсва с настъргания предварително кашкавал. Върху него се подреждат кръгчета домати и нарязаната на кръгчета зелена чушка. Паят се овкусява с чубрица и се пече в загрята умерена фурна до запичане на кашкавала.
Автор: lakomnik.bg