300 г брашно
1 бр. яйце
3 с.л. олио
щипка захар
щипка сол
За пълнежа:
500 г къпини
2 с.л. лимонов сок
100 г захар
2 бр. ябълки
50 г печени бадеми
60 г масло
100 г смлени бадемови ядки
пудра захар за поръсване
Забъркайте тесто от посочените продукти и 100 мл вода. Месете го с ръка 10 минути. Покрийте го с измита с гореща вода купа и го оставете да почива 30 минути. Смесете къпините с лимоновия сок и 50 г пудра захар. Прибавете обелените и нарязани на кубчета ябълки и нарязаните на ивички печени бадеми. Върху поръсена с брашно голяма кърпа разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина З мм. Намажете кората с половината от размекнатото масло и я поръсете със смлените бадемови ядки и останалата пудра захар. Разпределете пълнежа в началото на кората по дължина. Прегънете кората отпред и като повдигате кърпата, навийте я на руло. Сложете щрудела в намазана с останалото масло тава с крайния ръб отдолу. Печете го 30-40 минути във фурната при температура 200 С до светлокафяв цвят. Още докато е топъл, го поръсете отгоре с пудра захар.
Забележка: вместо да приготвяте тесто, може да използвате готови кори за баница или бутер тесто.