Кюфтенца от риба тон ! Това, което най-много харесвам в тази рецепта е че почти винаги имат на разположение всички необходмите продукти в килера и хладилника. Тези кюфтенца са много бързи и лесни за правете и освен това те не изискват много скъпи продукти.
Продукти:
700 гр. риба тон
2 ч.л. дижонска горчица
1/2 чаша бял хляб (разстрошен на малки парченца)
1 ч.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. вода (или сос от рибената консерва)
2 с.л. нарязан пресен магданоз
2 с.л. нарязан пресен лук (зелен или жълт)
Сол и прясно смлян черен пипер
Няколко капки сос Табаско
1 сурово яйце
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. масло
Начин на приготвяне:
Прецедете соса от консервата с риба тон. Ако използвайте риба тон в сос, отделете една с.л. от соса и добавете една с.л. зехтин към сместа с рибата тон в следващата стъпка.
Разбъркайте рибата тон, горчицата, хляба, лимоновата кора, лимоновия сок, водата, магданоза, лука и соса Табаско в средно голяма купа. Добавете солта и прясно смления черен пипер. Опитайте сместа преди да добавите яйцето, за да проверите дали тя не се нуждае от още подправки по ваш вкус. След това добавете яйцето и разбъркайте.
Разделете сместа на четири части. Направете топка от всяка една част и след това оформете кюфтенцата. Поставете оформените кюфтета върху восъчна хартия в тава и оставете в хладилника за около час. (Изстудяването на кюфтетата не е задължително и може да бъде пропуснато, но то ще помогне на кюфтетата да останат цели по време на приготвянето им.)
Загрейте зехтина и малко масло за вкус в тефлонов тиган на средна температура. Внимателно поставете кюфтенцата в тигана и запържете, докато леко покафенеят, по около 3-4 минути от всяка страна. Сервирайте готовите кюфтенца с резенчета лимон.