За соса от зелени доматчета:
15 зелени доматчета (томатийос)
1/2 глава лук, нарязана на четвъртинки
3 скилидки чесън
50-60 гр. зелени люти чушлета
1 чаша бульон
За кюфтенцата:
1 чаша киноа
1 чаша жълта леща
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. чили на прах
2 яйца
1/4 чаша нарязана на ситно ябълка
2/3 чаша хлебни трохи (галета)
1/4 чаша нарязан магданоз
Включете скарата (или скара-функцията на фурната) на висока степен. Покрийте тавичка с алуминиево фолио или хартия за печене. Обелете зелените доматчета и ги поставете върху тавичката. Добавете лука и скилидките чесън. Запечете, докато зеленчуците обгорят. Извадете от фурната и поставете в блендер, заедно с лютите чушлета, бавно добавяйте от бульона и разбийте на бавна скорост, докато се достигне желаната консистенция на соса. Овкусете със сол.
Сварете лещата, на половината от времето за варене добавете киноата, така че да се сварят едновременно до готовност. Изсипете сварените леща и киноа в купа, добавете останалите продукти и омесете добре с ръце. Внимателно оформете малки топки от сместа и ги оставете настрана. Загрейте олио в тигана и запържете кюфтетата до златисто от всяка страна. Добавете соса към готовите кюфтета и оставете да покъкри, така че да поемат вкусовете си. Поднесете по няколко кюфтета в порция, залети обилно със соса.