Необходими Съставки
тиквички - 2 бр
моркови - 2 бр.
яйца - 2 бр.
галета - 50 г
сирене - 150 г
сол
черен пипер
джоджен - 1 ч.л.
магданоз - няколко стръка
олио - 3 - 4 с.л. за пържене
* мерки и количества
Начин на приготвяне
Тиквичките и морковите измийте и почистете.
Добавете в купата яйцата, галета и подправите. Вземете настърганите зеленчуци и с ръце ги изстискайте хубаво, да падне цялата излишна течност от тях. Сложете ги в купата и отново разбъркайте с ръце. Получава се лепкава смес. Вземете чиния и намокрете леко ръцете си. От получената смес оформете кюфтенца с диаметър на тенис топка и дебелина 2 см. Сложете ги в чинията и оставете в хладилник за 30 мин да се охладят.
Извадете ги, загрейте малко олио в тиган и поставете внимателно кюфтенцата да се изпържат. Пържете на средна температура до златисто и обърнете от другата страна. Готовите кюфтенца отцедете върху хартия.
Бележки: Рецептата е адаптирана от предаване на Гордън Рамзи.
По неговата рецепта кюфтетата се слагат в хладилник, за да се охладят и стегнат за по лесно пържене и да не се разпаднат.
При мен, колкото и добре да изцедих зеленчуците, след като ги сложих в хладилника, те пак пуснаха вода, затова ви съветвам преди пържене да ги вземете внимателно, да ги оформите отново и да ги сложите внимателно в мазнината. Пазете се, че ще пръска.
Когато са изпържени добре от едната страна, чак тогава внимателно със шпатула ги обърнете от другата, ако ги хванете по-рано да ги обръщате, ще се разпаднат.