Това е една страхотна рецепта от турската кухня , която ще възхити всеки ценител на кефтетата . Ако също така обичате комбинацията от месо , домати и босилед в никакъв случай не трябва да пропускате тази рецепта .
Продукти:
За кюфтетата:
680 гр. пуешко месо (по-крехко, ако е възможно)
1/2 чаша галета
1/2 чаша сметана
1 яйце
2 с.л. прясно смлян босилек
2 ч.л. сол
2 ч.л. прясно смлян розмарин
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. семена от копър
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/3 чаша брашно за овалване
За соса:
1/4 чаша зехтин
2 големи скилидки смлян чесън
1/2 смляна люта чушка
3 с.л. пилешки бульон или бяло вино
600 гр. пресни домати (нарязани на средни парчета)
1 чаша пресен босилек (тънко нарязан)
Начин на приготвяне:
Сложете пуешкото месо, галетата, сметаната, яйцето, босилека, солта, розмарина, мащерката, ригана, семената от копър и лютия червен пипер в една голяма купа. Разбъркайте добре, като използвате ръцете си. Сложете брашното в малка купа. Оформете кюфтенца от сместа с големина 4-5 см. Овалвайте всяко едно от кефтенцата в брашното. Би трябвало да получите около 18-22 кюфтенца.
Загрейте зехтина в голям плитък тиган на средно висока температура. Внимателно добавете кюфтетата в тигана, като не го препълвате. След като кюфтенцата добре се загреят в мазнината, намалете температурата до средно слаба и ги запържете от всяка една страна, докато хванат кафява коричка, по около 10 минути за всяка партида. По-ниската температура ще ви отнеме повече време за приготвянето на кюфтета, но ще ви гарантира доброто им изпичане и отвътре. Използвайте щипка или решетъчна лъжица за да извадите готовите кюфтенца от тигана.
След като приготвите всички кюфтета добавете чесъна и лютата чушка в тигана и запържете за около минута. Добавете пилешкия бульон или бялото вино и варете, докато сместа стане толкова гъста, че дървената лъжица да оставя следа, след като мине през дъното на тигана.
Сложете кюфтетата отново в тигана и ги разбъркайте със соса в него. Добавете домати и разбъркайте отново. Запържете за още около 4 минути или докато доматите омекнат добре. Не препържвайте доматите. Изключете котлона и добавете пресния босилек.
Кюфтетата се сервират с прясна моцарела или пармезан. Можете да ги сервирате самостоятелно или да ги гарнирате с паста или ориз.