500 г кайма смес
1 глава кромид лук
4 с. л. ситно настъргано сирене Пармезан или Балкан
щипка лют пипер
1 с. л. олио или зехтин
За соса:
1 с. л. олио или зехтин
800 г консервирани и нарязани домати
3 скилидки чесън
4 зърна карамфил
Допълнително:
12 черни маслини без костилки
1/2 връзка босилек
300 г паста по избор
В средна тенджера се сгорещява мазнината.
Прибавят се почистените и нарязани на много ситно (настъргани) скилидки чесън.
Запържват се за 1-2 минути и се изсипват нарязаните домати и карамфилът.
Сосът се разбърква и се оставя да къкри на умерен огън 15 минути.
Лукът се обелва и настъргва на ренде или се нарязва на много ситно.
В купа се смесват каймата, лукът, сиренето и пиперът.
Всичко се омесва добре и се оформят 20 броя кюфтенца с големина на орех.
В дълбок тиган се сгорещява мазнината.
Изпържват се кюфтенцата до златист цвят.
От доматения сос се отстраняват карамфилите.
Изсипва се към кюфтетата.
Добяват се нарязаните на четвъртинки маслини.
Ястието се готви на умерен огън 20 минути.
В това време се сварява пастата според указанията на опаковката.
Кюфтетата с доматен сос и маслини се поръсват със ситно нарязан босилек.
Разпределят се по чинии заедно с отцедената паста.