В малка тенджера се сипва млякото и се прибавят цветчетата от лавандулата. Млякото се довежда до кипване и се оставя да къкри на тих огън 3 минути. Тенджерата се сваля от котлона и се покрива. Оставя се настрани за 1 час, след което се прецежда. В средна купа се пресява брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа с миксер се разбива маслото със захарта и лимоновата кора до пухкав крем. След това едно по едно се прибавят предварително разбитите яйца, като след всяко сместа се разбива, докато яйцето не се поеме напълно. Когато се поеме и третото яйце, се сипва постепенно ароматизираното мляко. Сместа се разбърква добре и на етапи се добавят брашното и млените бадеми.
Тестото се разбърква добре, след което се изсипва в намаслена правоъгълна форма за кекс (25х11 см) или кръгла такава (с диаметър 24 см.). Фурната се загрява на 170 С. Кексът се пече 1 и 1/4 часа (75 минути), като се проверява с клечка за зъби, ако излезне суха и чиста, то кексът е готов. Изважда се от фурната и се оставя да престои във формата 10 минути. Кексът се изважда и се оставя върху метална решетка, за да изстине напълно.
Лавандулов кейк
22 Декември 2011
4203
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари