12-15 кори за лазаня
за светлия сос:
8 средно големи картофа
2 с.л. олио
1 глава кромид лук
250 гр гъби
за червения сос:
4 едри моркова
1 средна глава кромид лук
3-4 с.л. олио
по 2 червени и 2 жълти или зелени чушки
1 с.л. доматено пюре
100 мл сухо бяло вино
250 гр консерва стар фасул в доматен сос
3 средно големи домата
смлян черен пипер
босилек
сол
Приготвяне на светлия сос: Картофите се сваряват и обелват още топли. Намачкват се на пюре. Лукът и гъбите се режат на ситно, след което се пържат в загрятото олио до омекване. Доматеното пюре се разрежда с 1 ч.ч. гореща (вряща) вода, като се пюрира до гладка смес. Картофеното пюре се добавя към запържените лук и гъби и сместа се посолява на вкус.
Приготвяне на червения сос: Морковите се режат на кубчета, а лукът - на ивички, след което се запържват заедно в олиото. Прибавят се нарязаните чушки и сместа се угасява с доматеното пюре (предварително разредено, както е описано по-горе) и виното. Сосът се оставя да къкри на бавен огън, докато зеленчуците омекнат, а сосът се посгъсти (добавете още течност, ако е необходимо). Към готовия червен сос се прибавят консервата боб (заедно със соса й) и предварително обелените и наситнени домати. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус и с наситнения босилек (ако нямате пресен, може да използвате и сух).
В подходяща тавичка се редят пластове от корите (както са сурови), червения сос, отново ред кори, следвани от светъл сос. Повтаря се до изчерпване на количествата, като последните кори се заливат със светъл сос. По желание поръсете с настърган кашкавал или топено сирене. Изпечете лазанята в предварително загрята фурна за 20-30 минути (до готовност на корите и докато кашкавалът почервенее приятно).