4 с.л. зехтин
250 гр. нетлъста кайма
1/4 чаша ситно нарязан лук
1 (780 гр.) консерва нарязани домати
2 скилидки счукан чесън
1/2 с.л. сушен босилек
1/2 ч.л. сушен риган
сол и черен пипер на вкус
1 (420 гр.) опаковка сирене Рикота (качествена извара)
1 голямо яйце
1/3 чаша магданоз (една шепа)
2 1/4 чаши настъргана Моцарела
3/4 чаша настъргано ситно сирене Пармезан
1/3 чаша настъргано сирене Романо (твърд кашкавал)
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. смлян черен пипер
12 несварени листа лазаня
Загрейте фурната на 160 градуса. Поръсете 1 с.л. зехтин в голям тиган и загрейте на умерен огън. Сложете вътре каймата и я натрошете с вилица, добавете лука и гответе при постоянно бъркане, като доразкъсвате месото, докато покафенее. Отцедете мазнината от каймата. Изсипете сместа в кухненски робот и смелете на пулсации за 4-5 секунди, докато се образуват малки парченца. Излейте сместа обратно в тигана и добавете доматите, чесъна, босилека, ригана и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте. Подправете соса със сол и черен пипер, покрийте с капак и оставете да къкри, докато приготвяте пастата и сиренето.
Сварете лазанята в голяма тенджера с вряща вода заедно с 1 ч.л. сол и 2 с.л. зехтин, докато стане ал денте. Отцедете и незабавно подредете корите на един пласт върху хартия за печене или восъчна хартия.
За соса от сирене: разбъркайте рикотата, яйцето, 1/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер с вилица в голяма купа, докато се смесят добре. Добавете накълцания магданоз. Прибавете 1 3/4 чаши моцарела, 1/2 чаша пармезан и 1/3 чаша романо и отново разбъркайте добре.
Разбъркайте готовия месен сос и излейте 1/3 чаша равномерно върху тавичка за печене с размери около 33х22 см. разпределете 1/4 чаша от сместа със сиренето върху всеки лист лазаня, след това покрийте сиренето с препълнена супена лъжица от месния сос. Навийте внимателно корите лазаня и ги подредете с шева надолу в тавичката. Покрийте навитите кори с останалия сос, след това поръсете с останалата 1/2 чаша моцарела и 1/4 чаша пармезан върху всяко рулце.
Покрийте тавичката с фолио (внимавайте да се докосва сиренето) и печете 35 минути в загрята фурна.
Поднесете рулцата топли с нарязан пресен магданоз.