Лазанята е едно от любимите ми ястия. Въпреки, че класическата лазаня винаги ще бъде дълбоко в сърцето ми, аз продължавам да търся нови и нови начини за приготвянето на това уникално ястие.
Продукти:
2 чаши тиква (обелена и нарязани на хапки)
2 супени лъжици зехтин
сол и черен пипер на вкус
1 глава лук (нарязан на ситно)
2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
1 / 2 чаша бяло вино
1 консерва домати на кубчета
1 супена лъжица доматено пюре
1 / 2 чаена лъжичка риган
сол и черен пипер на вкус
2 чаши пилешко филе, нарязано на кубчета
4 супени лъжици масло
4 супени лъжици брашно
2 чаши прясно мляко
1 / 4 чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена чаша сирене чедър (настъргано)
250 гр. кори за лазаня
1 чаена чаша сирене фета (натрошено)
1 / 2 чаша моцарела (настърган)
Начин на приготвяне:
Сложете в една купа 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер и потопете парченцата тиква в нея. След това подредете тиквата в тавичка за печене, като не поставяте парченцата едно върху друго. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете тиквата докато омекне, за около 20-30 минути.
Сложете една с.л. зехтин в тиган и загрейте на средно висока температура. Добавете лука и запържете докато омекне, за около 5-6 минути. След това добавете и чесъна и задушете за още една минута. Добавете виното, доматите, доматеното пюре, ригана, солта и черния пипер и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете соса да покъкри докато се сгъси, за около 15-20 минути. Добавете пилешките парченца в соса и оставете настрани.
Загрейте маслото в тиган, докато започне да бълбука и придобие златист цвят. Добавете брашното и оставете да покъкри, докато придобие светло златист цвят. След това добавете млякото, индийското орехче и сиренето чедър и оставете сместа добре да се сгъсти.
Вземете една тавикча и намажете дъното й с малко мазнина. Добавете продуктите в следната последователност: един слой кори за лазаня, 1/2 от доматения сос, 1/2 от фета сиренето и 1/3 от соса бешамел. Повторете същата последобателност, като отгоре покриете с останалите кори за лазанята, останалия сос бешамел и моцарелата.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна. Печете докато лазанята придобие златиска коричка и пухкав вид на краищата, за около 30-45 минути.