1 средно голяма тиква цигулка (около 700-800гр), обелена, почистена от семето и нарязана на кубчета
1 с.л. + 1 ч.л. зехтин
3 стръка праз, нарязани на ситно
4 скилидки чесън, счукани
1 голям морков, наситнен или смлян
1 стрък целина, наситнен или смлян
3 ч.л. сушен риган
2 ч.л. прясна мащерка или 1 ч.л. сушена
2 x 400 гр. консерва нарязани домати
1 с.л. мед (по желание)
сол и черен пипер на вкус
400 гр. спанак, попарен в малко вода и добре отцеден (изстискайте възможно най-много вода), след което накълцан (може и замразен, леко сварен и изстискан спанак, след което накълцан)
50 гр. кедрови ядки, запечени до златисто в сух тиган
150 гр. прясно сирене или извара (или нискомаслена Рикота, може и смес от всички)
1/8 ч.л. прясно настъргано индийско орехче (1 щипка)
кората от половин лимон of half lemon
2 ч.л. зеленчуков бульон на кубче или прах
1 опаковка пресни или сухи кори за лазаня (ако желаете, може и пълнозърнести)
50 гр. люто сирене Чедър, настъргано или 1 топка Моцарела, на резени
малка шепа черни маслини
малко настърган Пармезан
За соса: сложете 1 с.л. зехтин в тиган и загрейте на умерен огън. Добавете 2/3 от нарязания праз и половината от чесъна, задушете около 5 минути, като често разбърквате. Прибавете морковите, целината и 2 ч.л. риган; задушете леко за още 10 минути, докато морковите омекнат. Прибавете доматите и оставете да заври, след това намалете огъня, за да закъкри ястието и бъркайте често. Сосът трябва да поври около час. Опитайте и добавете на вкус малко мед, сол и черен пипер. Оставете да се охлади леко, преди да го пасиране с блендер.
Докато сосът къкри, задушете на пара нарязаната тиква за около 15 минути, докато омекне. Намачкайте грубо и оставете настрана. Запазете малко от водата.
Леко задушете останалия праз в 1 ч.л. от зехтина, заедно с останалия чесън и мащерката, докато омекне. Смесете задушения праз с тиквата. Добавете малко от заделената вода от варенето, за да разредите соса.
Намачкайте сиренето добре (ако не използвате Рикота). Смесете нарязания спанак, сиренето, лимоновата кора, индийското орехче, зеленчуковия бульон и запечените кедрови ядки в средно голяма купа и оставете настрана.
Сглобяване на лазанята: нанесете тънък пласт от доматения сос в тавичка с размери 30 см x 20 см и дълбочина поне 7 см., след това сложете пласт от листата лазаня. Отгоре намажете сместа с тиквата, след което сложете още един пласт кори. С лъжица поръсете от спаначената смес върху пастата, като разнесете добре, за да я покрие. Добавете още 1 слой кори и излейте достатъчно доматен сос, за да покрие плътно повърхността. Поръсете настърганото сирене или подредете резени от моцарелата, покрийте с маслините (ако използвате) и поръсете с пармезана.
Покрийте тавата хлабаво с фолио (може да намазните фолиото, за да не залепне за сиренето), след което изпечете на 180C за около 30 минути. Махнете фолиото и печете още 15 минути, докато започне да образува мехурчета по стените, а сиренето започне да покафенява. Оставете да почине 10 минути, преди да разрежете.