9 сухи кори за лазаня
1 с л зехтин
1 глава кромид лук
6 средни тиквички
2 скилидки чесън
450 г извара или Рикота
2 яйца
100 г настърган Пармезан или Балкан
30-40 г пресен босилек
350 г готов доматен сос за спагети
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
Фурната се загрява на 180 С. В голяма тенджера се кипва вода и се посолява. Сухите листа се варят в кипяща вода 5 минути. Отцеждат се и се измиват под течаща студена вода. Нареждат се върху чиста кухненска кърпа на един ред, за да не се слепят.
Междувременно лукът, босилекът и чесънът се нарязват на ситно. Тиквичките се настъргват на едро ренде и се отцеждат добре. В голяма тиган се сгорещява мазнината. Прибавят се лукът и чесънът. Запържват се до омекване и златист цвят. Добавят се тиквичките и се пържат 3-4 минути. Тиганът се сваля от котлона. Прибавят се 250 г Рикота (извара), 75 г сирене Пармезан (Балкан), босилек, сол и черен пипер. Всичко се разбърква.
Отделно в друга купа се разбиват яйцата и се прибавят 200 г Рикота (извара). Сместа се разбърква до еднородно състояние.
В правоъгълна форма се поставя 1/3 от доматения сос. Отгоре се нареждат 3 листа паста, така че леко да се застъпват. Покриват се с 1/2 от сместа с тиквичките. Отново се залива с 1/3 от доматения сос, 3 листа паста и 1/2 от тиквичките. Пак 1/3 от доматения сос и 3 листа паста. Накрая се изсипва изварената смес и се поръсва с останалото настъргано сирене.
Лазанята се пече 20-30 минути.