Леблебията е отличен заместител на месото

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Леблебията е отличен заместител на месото
4661
Снимков материал: pixabay.com
Леблебията е отличен заместител на месото

Леблебията или нахут е изключителна храна, богата на хранителни стойности. Използва се още от древни времена, за което свидетелстват археологическите артефакти от останките от тази билка. Има многофункционална роля в кулинарството, може да се използва като заври, от нея се прави хлебно брашно или пържени закуски, които не са вредни.

Не се различава много от останалите бобови растения: съдържа до 23 процента протеини, 58 процента въглехидрати и около 5 процента растително масло. В нея има повече желязо от месото, като същевременно този минерал не се губи при готвене.

В арабските древни записи, леблебията се споменава и като мощен афродизиак. Тя съдържа много фибри, които допринасят за намаляване на холестерола. Леблебията има още едно полезно свойство: от организма изхвърля сулфати, вредни съединения, които се използват като консерванти в преправената храна.

Леблебията е естествен източник на калций, мед и магнезий и според новите изследвания тя има важна роля в свързването на калция с костите. Това ни насочва към факта, че остеопорозата се появява не заради недостиг на калций, а поради недостиг на магнезий. Освен това този минерал участва в регулирането на сърдечния ритъм и намалява нивото на холестерола и е много важен за бременните жени, тъй като намалява риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft