Изключително интересeн експеримент проведоха преподаватели и студенти от катедрата по патология на Медицинския университет в София. Резултатите са публикувани на неофициалната страница на студентите от МУ - София специалност Патология.
"Детето ми обича кренвирши.
С уточнението, че нито един от продуктите не представлява опасност за човешкото здраве, откритите в тъканта на колбаса структури са крайно интересни. В почти всички проби присъства солиден процент гладка мускулатура - с други думи, противно на обичайната народна мъдрост, в кренвиршите всъщност има месо!
Добрите новини обаче спират дотук. Огромно количество сухожилия и скелетни хрущяли са популярна съставка на кренвиршите. На няколко места патолозите откриват смлени тестиси, чревна мускулатура, мозъчни клетки и голямо количество растителна тъкан, в това число и водорасли.
Положителното е, че в нито една от пробите няма следи от паразити или опасни бактерии. Най-често срещаната съставка във всички видове марки без изключение е ацидофилна мазнина от предполагаем протеинов произход, твърдят изследователите. Преведено на човешки език, това е добре познатото на всички ни палмово масло.