Скорошно проучване показа, че добавянето на един горски плод към диетата може да доведе до значително подобряване на мозъчната функция и дори до понижаване на кръвното налягане .
Д-р Ширин Гушманд и нейните колеги проведоха клинично проучване, включващо 25 здрави възрастни хора на възраст от 60 до 70 години. Участниците в експеримента консумират 26 грама лиофилизирани ягоди на прах дневно, еквивалентни на две порции пресни горски плодове, в продължение на осем седмици.
След това следва период на отказ, когато участниците не приемат добавката в продължение на 4 седмици. След това отново приемат праха за още 8 седмици. През този период на участниците са измервани когнитивната продуктивност, сърдечно-съдовото здраве, обиколката на талията и кръвното налягане.
Получените резултати са впечатляващи. В края на осемседмичния период участниците, които са консумирали ягоди, са имали 5,2% подобрение в когнитивната скорост на обработка. Освен това систоличното кръвно налягане намалява с 3,6%.
Доктор Ширин Гушманд отбелязва, че предишни проучвания вече са посочили някои от ползите от ягодите за сърдечно-съдовото здраве при различни групи хора. Така новото проучване потвърждава тези открития.
Лекарите вярват, че една проста промяна на диетата, като добавяне на ягоди към ежедневния набор от храни, може значително да подобри здравето на възрастните хора.