Става дума за проф. Джейн Плат - световноизвестна като учен.
“Когато бях на 42 години, ми поставиха диагнозата рак на млечната жлеза. Мислех, че съм победила болестта, но след 5 години тя се върна с двойна сила. Борех се и положих много усилия, но когато ракът се върна за пети път, помолих моя лекар да прекъсне живота ми още сега. Не виждах смисъл и не знаех как да се справя с болестта, която ме убиваше. В един момент чух как плаче 6-годишният ми син и разбрах, че нямам право да го оставя самичък. Пет седмици след това лекарите ми казаха, че в най-добрия случай ми остават два месеца. Не се разстроих, не се изплаших, не станах злобна. Бях унила и отчаяна преди няколко седмици, но сега започнах да търся свой собствен научен път, за да се измъкна от тази ситуация. Знаех, че нямам право на грешки. Имах нужда от бързи отговори, за да открия шанс за оцеляване. Независимо от ужасната ситуация, в която бях изпаднала, моите научни знания и опит бяха достатъчно, за да спася живота си... ”
Базирайки се на опита си от това, че е работила в Китай, Джейн знаела, че при китайките нивото на заболяемост от рак на млечната жлеза е много ниско. “Моят мъж Питър и аз преди години работехме в Китай по проблеми на околната среда”, разказва Джейн. - И изведнъж си спомних за забележителния епидемиологичен атлас, предоставен ми от китайските ми колеги. Там сравняваха скоростта на развитие на рак на млечната жлеза при китайките и европейките. Според него една на 100 000 китайки рискува да умре от рак, докато в Западна Европа това съотношение е едно към 10. Аз проверих тази информация с водещи учени от Китай и тя се потвърди. Също така разговарях с китайски лекари, които ми казаха, че те почти не са срещали тази болест през цялата си кариера.
Майка на две деца ми каза, че китайските жени, които се придържат към европейски диети, много по-често боледуват от рак, отколкото другите китайки. Мъжът ми си спомни нещо друго - че китайците не пият мляко, те дори нямат млечна промишленост.
Тези спомени вдъхновили Джейн да премине на безмлечна диета в азиатски стил.
Професорката изключила от менюто си абсолютно всички млечни продукти и животински белтъчини. В продължение на шест седмици, през които Джейн се лекувала интензивно, като не пренебрегвала и химиотерапията, туморът на шията й изчезнал. А през останалите 10 години болестта въобще не се възвърнала. Джейн Плат е на мнение, че причина за повече от една трета от раковите заболяване са може би храненето и диетичните фактори. Проф. Плат съветва да ядем повече растителна храна и по-малко червено месо, захар, сол и мазнини. Освен това тя настоятелно призовава хората, които се борят с рака, редовно да правят физически упражнения и да избягват стреса. Да наблягат на екологично чистите хранителни продукти и, разбира се, изцяло да изключат от менюто си млечните продукти. Например да заменят животинското мляко, дори и да е обезмаслено, със соево, кокосово, овесено и оризово мляко; сиренето - със соева извара; сметаната - с кокосов или соев крем; маслото и маргарина - със соево, фъстъчено или бадемово масло; млечния сладолед - със соев или кокосов; млечния шоколад - с черен, и т. н.