175 г. краве масло (на стайна температури)
175 г зaxap
3 яйца
175 г брашно
1 бакпулвер
3-4 с.л. конфитюр по избор
1 с.л. пудра захар
сок от компот или захарен сироп
Намажете с малко масло или маргарин две форми за торта (с диаметър 18 см) и ги покрийте с хартия за печене. Загрейте фурната до 200 °С.
Смесете размекнатото масло със захарта в купата на миксера и разбийте на умерена скорост до гладък и пухкав крем. Започнете да добавяте едно по едно яйцата, като продължавате с разбиването. Постепенно добавете смесеното с бакпулвера брашно, като оставите миксера на най-ниската скорост. Готовото тесто разделете на две равни части.
Половината от тестото изсипете в едната форма, а другата половина - в другата. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 25-30 мин.). Оставете блатовете да се охладят леко във формите, след което ги извадете. Сиропирайте със сока от компот (или захарния сироп) и ги съединете с конфитюра. Отгоре украсете по желание - с пудра захар, шоколад, ядки и пр.