Още един от поредицата варианти на обикновени сладкиши , които лесно можем да приготвим дори след тежък работен ден, приготвяне на обяд и други домакински задължения. В основата на тази лека йогурт-торта са кисело мляко и плодове от компот - продукти, които в студения сезон се намират във всяка кухня. Ето и лесната рецепта за сочна и вкусна плодова торта:
Йогурт торта с плодове от компот
Продукти:
3 яйца
200 г бяла захар
100 г кафява захар (или обикновена)
350 мл течно кисело мляко
100 мл олио
150 г пшеничен грис
450 г меко брашно
1 пликче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
1/2 буркан компот (круши, ябълки, дюли)
200 мл сок от компот или плодов сок от кутия
Приготвяне:
Прецедете компота (разбира се, запазете течността, тъй като ще ви трябва за по-нататък). Използвах компот от дюли, круши и ябълки със стафиди, домашен, но вие можете да сложите какъвто вкус ви харесва.
Разбийте яйцата със захарта с миксер, докато сместа стане напълно кремообразна и захарта се разтвори в яйцата. Добавете течното кисело мляко, олиото и отделно смесените сухи съставки (брашно, грис, бакпулвер, ванилова захар).
Смесете хубаво всички съставки. За по-добър аромат добавете няколко супени лъжици сок от компот (по желание). Тук можете да експериментирате, освен сока от компота можете да добавите лимонова кора или друг цитрус, което е наистина страхотна комбинация, когато става дума за есенни десерти.
Сместа се изсипва в тава, която предварително е намазана с олио и поръсена с грис или пшенично брашно. Размерът на тавата е 35×21см. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставете да се изпече хубаво – ако искате плодовете да останат отгоре, изпечете сладкиша за 7 минути.
След това го извадете и внимателно добавете плодовете (моите бяха нарязани на ситно, кубчета около 1 см). Върнете сладкиша отново във фурната и печете още половин час. Когато е готов, проверете с нож или дървена клечка/клечка за зъби.
Изпеченият блат се залива още топъл с 200 или 300 мл сок от компота или ако нямате - с малко плодов сок (ябълка, портокал и др.). Сладкишът е много вкусен и сочен и може да се украси с пудра захар при сервиране.