Леля е призната кулинарка, но когато й го поднесох, ахна от възхищение! Каза, че не е опитвала...
18 Септември 2016
34037
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Този ароматен ябълков сладкиш е чест гост на масата на ирландските семейства. Най-хубавата част на сладкиша е специфичната заливка - течен яйчен крем от мляко и яйчен жълтък.
Непременно опитайте, няма да ви разочарова:
Продукти:
400 гр. пшенично брашно
200 гр. захар
4 ябълки
450 мл прясно мляко
2 ч.л. бакпулвер
2 щипки сол
1 щипка карамфил
1 щипка индийско орехче
2 яйца
6 жълтъка
1/2 ч.л. ванилия
Приготвяне:
- Смесете брашното, бакпулвера, карамфила и индийското орехче. Студеното масло нарежете ситно и го смесете с брашното, добавете 180 грама захар и разбъркайте добре.
- Измийте и обелете ябълките, нарежете ги на кубчета и ги добавете към подготвената брашнено-маслена смес.
- Разбийте 2 яйца с 200 мл мляко, добавете ябълковото тесто и разбъркайте до гладка смес. Изсипете я в намазана с масло форма и пъхнете да се пече в продължение на 45 минути на 190 градуса. Можете да поръсите тестото 2 супени лъжици захар - ако желаете карамелена коричка.
- През това време пригответе заливката. Сварете оставащото мляко, разбийте жълтъците с останалата захар до бяла маса. На тънка струя, при непрекъснато разбъркване, изсипете жълтъци в млякото, сложете сместа на огъня и я оставете да заври, след което оставете да къкри за около 5 минути, докато се сгъсти. В края на готвенето добавете ванилията.
- Готовия сладкиш нарежете на филийки и сервирайте със заливката.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари