Знаете ли, че плодовете на прасковата имат пол? Но за разлика от дините , прасковите имат по-сладки "момчета". Доста лесно е да ги идентифицирате. Мъжките имат изпъкнал връх. Изберете "момчета" с обилен жълт пух. Тогава прасковите определено ще бъдат сочни и сладки.
Леля Соня подушваше всяка праскова и леко я притискаше без да я наранява. Според опита, зрелите сладки праскови трябва да имат по-силен аромат.
Разбира се, сега има много разновидности на прасковите. Но най-обикновените домашни праскови , когато узреят, трябва да са почти бордо цвят. Леки плодове и още повече със зелени петна, леля Соня дори не взимаше в ръцете си.
Излишно е да казвам, че външният вид на прасковата е най-важният критерий при избора. По него не трябва да има нито пукнатини, нито бръчки, нито тъмни петна. „Добрите праскови на пазара, като жена, привличат към себе си: миризма, цвят, идеални форми.“ За цял живот запомних тази фраза
И сладките праскови трябва да са тежки. В крайна сметка теглото на плода показва, че има много сок. А това означава, че прасковата е узряла сама и трябва да е сладка. От този и всички предишни критерии се ръководя при избора на праскови. Никога не се провалям!