Кексът е универсален сладкиш и може да кажем, че един от най- лесно приготвящите се, затова е полезно да имате няколко рецепти под ръка за него, не знаете кога ще ви потрябва
Леопардов кекс
съставки
100 гр олио
200 г захар
4 яйца
1 ч.л. ванилия
150 г брашно
50 г царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
какао на вкус
подготовка
Разбийте захарта с олиото. Разбъркайте яйцата с вилица, добавете ваниловата есенция. Разбийте, като добавяте олиото на етапи. Пресейте брашното с царевично нишесте, сол и бакпулвер.
На 3-4 етапа добавете тази суха смес към предишната течна смес, като постоянно разбърквате с шпатула или миксер отгоре надолу. Разделете готовото тесто на две. Отделете едната част като разделете на по-голяма и по-малка.
В по-голямата част добавете 2 с.л какао, в по-малка степен - четвърт от чл. л. какао и половин супена лъжица брашно. Намажете правоъгълната тава за печене с олио и поръсете с брашно. Покрийте дъното с пергамент.
Изсипете всяка част от тестото в найлонови торбички, в които след това ще трябва да направите дупки или с шприц за сладкиши, ако имате такъв. Започнете, като изсипете тестото във формата.
За начало изтръгнете кръгчета от тъмно тесто, между тях - от светлокафяво, а след това - от бяло. След това можете да направите плътен слой от тъмно и да повторите действието с кръгове.
Сложете напълнената с тесто форма във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 40 минути. Ще получите много забавен и интересен модел.
Кекс "Лимонова радост"
съставки
200 г олио
2 лимона
150 г захар
10 г бакпулвер
2 чаши брашно
4 яйца
200 мл кисело мляко
пудра захар на вкус
подготовка
Смесете захарта и яйцата и добавете олиото. След това добавете млякото, бакпулвера и брашното. Омесете тестото, което по консистенция ще наподобява гъста заквасена сметана.
Намажете формата за кекс с олио. Настържете кора на лимон на ситно ренде, а месестата част - на едро . Комбинирайте тази смес с тестото и разбъркайте старателно. Изсипете тестото във формата.
Печете кексът при температура 180 градуса за 30-40 минути. Проверете готовността му с клечка за зъби. Не изваждайте веднага готовия десерт от формата - оставете го леко да изстине. Поднесете със захар за глазура.
Кекс с круша
съставки
225 гр. Брашно
115 гр.
250 г захар
200 г извара
3 яйца
0,5 ч.л. бакпулвер или сода
2-3 круши
ванилия на вкус
подготовка
Разбъркайте олиото с захарта. Изварата изжедете добре, разбъркайте с предишната маса. Разбъркайте сместа до гладка консистенция, добавяйки ванилия. След това разбийте яйцата в тях и разбъркайте отново.
Пресейте брашното с бакпулвера в течната смес, омесете тестото. Намазнете форма с олио, поръсете с брашно. Сложете тестото в него. Измийте крушите и нарежете на кръгчета, като отстраните сърцевината.
Наредете крушите наполовинки в тестото. Печете кексът на 170 градуса за около час, докато се образува златиста коричка. Проверете готовността с клечка за зъби.
Кекс със сини сливи
съставки
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
2-3 с.л. л. захар
1,5- 2 чаша брашно
40 г масло
2 с.л. слънчогледово олио
1 ч.л. бакпулвер
10 г ванилия
100 г сини сливи
100 гр. стафиди
щипка сол
подготовка
Намажете формата с масло. Изсипете сушени плодове във вряла вода за 5 мин. След това изцедете водата и изсушете плодовете със салфетка и смесете с щипка брашно. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте със захарта, ванилията и солта. В процеса на разбиване, изсипете растително масло и разтопеното масло. След това добавете киселото мляко. Разбъркайте течните съставки, изсипете пресятото брашно с бакпулвера към тях. Смесете така, че да няма бучки. След това добавете сини сливи и стафиди.
В отделна купа разбийте белтъците на пяна, комбинирайте ги с тестото. Изсипете готовото тесто в съда за печене. Гответе във фурна, предварително загрята на 180 градуса до златисто кафяво.
Това не са много прости рецепти и ще трябва да отделите малко свободно време за тях. Въпреки това, в края на готвенето, веднага щом усетите вълшебната миризма от фурната, ще видите съвършенството на всеки от тези десерти. Защото е вкусен, евтин, елегантен!