Лесен козунак без месене

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лесен козунак без месене
Лесен козунак без месене
9486
Източник: https://recepti.gotvach.bg/
Лесен козунак без месене
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Козунакът може и да бъде лесен за приготвяне. Грехота е за този Великден да не си направите сами, при положение, че всички ще разполагаме с толкова време.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

яйца - 3 бр.
захар - 150 гр.
масло - 125 г разтопено /може и мас/
прясно мляко - 125 г топло
ром - 25 мл.

(или коняк)
мая - 1/2 кубче (40 гр.) жива
вода - 25 г за маята
лимони - 15 гр. настъргана кора от един голям
брашно - 1/2 кг.

ЗА ПЛЪНКАТА

орехи - 1/2 ч.ч. нарязани
захар - 1 с.л.
какао - 1 с.л. на прах
прясно мляко - 1 с.л.
стафиди - 20 г

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за да втаса. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимонова кола, алкохола. Изсипете пресятото брашно. Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно. Оставете получената смес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои обема си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, колкото да се разтвори в него какаото. След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Oформят се 2 парчета от тестото.Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина. Разтеглят се, oформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.

Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се поставя в намазнената тавичка. По същия начин се приготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.

Когато козунаците втасат ги намажете с разбито яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft