Развалените яйца са изключително опасни за здравето, затова е много важно да не се консумират и дори при най-малкото съмнение, че нещо с яйцето не е наред, то трябва да се изхвърли.
Как обаче да разпознаем, че едно яйце е развалено? Най-лесният начин за това е като се счупи и помирише – миризмата му е зловонна и по никакъв начин не може да се обърка. Предвид това, че на Великден първо ги варим, този вариант отпада.
Напълнете купа със студена вода и пуснете съмнителното яйце вътре в нея. Ако е развалено, то ще изплува на повърхността, което означава, че веднага трябва да го хвърлите.
Прясното яйце ще падне на дъното на купата. Това е много лесен начин да разпознаете годно или негодно е яйцето.
Важно е да се знае, че жълтъкът на едно прясно яйце има хубав оранжев или яркожълт цвят. Ако някое от сварените вече яйца ви изглежда със съмнителен цвят, по-добре го хвърлете.