500 гр. кори за баница
1 тиквичка
300 гр. сирене
4 яйца
сол, черен пипер и малко риган
250 мл газирана или обикновена вода
100 мл олио
Натрошете сиренето и го разбъркайте с яйцата. Добавете настърганата тиквичка. Ако е млада, я настържете заедно с кората.
В зависимост от вкуса и солеността на сиренето, добавете сол, а по желание добавете черен пипер и щипка риган.
Смесете водата с олиото (може да регулирате съотношението и количеството по желание). Напръскайте всяка кора с тази течност. Хубаво е да използвате кръгла тавичка с диаметър 32 см. В случая тавата е малко по-висока, а диаметърът - 28 см.
Първо поставете 2-3 кори, така че краищата им да висят извън тавата. След това сложете още 2 кори, като ги нагънете леко, за да се съберат в тавата. Плънката разделете на 2 части и пребройте корите, така че да разпределите плънката на 2 пъти между равен брой кори. Преди да нанесете от плънката, поставете отново 2 кори, така че да висят извън тавата (както в началото). Редете така до изчерпване на корите и плънката. Накрая завършете с кора и върху нея прегънете висящите кори. Не забравяйте между всека две кори да ръсите от сместа с олио и вода. Отгоре поръсете още няколко лъжици мазнина и поставете да се пече на 200 градуса около 20-30 мин. в зависимост от фурната.
Когато паят леко се охлади, обърнете наопаки, нарежете на осминки и поднесете с чаша айрян.