Ягодите са най-ароматните плодове на пролетта. За съжаление сезонът им е твърде кратък, затова трябва да се възползваме максимално, за да можем да се насладим докрай на прекрасния им вкус.
Хрупкава ягодова пита
Необходими съставки:
300 грама брашно
150 грама масло
1 супена лъжица заквасена сметана
1 по-малко яйце
50 грама захар
За пълнежа:
300 грама ягоди
50 грама захар
1 супена лъжица лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното със захарта. Нарежете студеното масло на по-малки кубчета и го добавете към брашното, след което разбъркайте с пръсти. След това добавете яйцето и заквасената сметана и замесете тестото, докато получите гладка топка. Разделете го на две части и го увийте в найлоново фолио. Сложете едната половина в хладилника за един час, а другата във фризера.
2. Пригответе пълнежа. Отстранете дръжките от ягодите, измийте ги и ги нарежете на малки парченца. След това поръсете със захар, добавете лимонов сок, разбъркайте добре и разбийте малко.
3. След час извадете тестото, което сте сложили в хладилника. Включете фурната на 180 градуса по Целзий. Поставете го в тава, която предварително сте поръсили с малко брашно. Разстелете равномерно тестото, след което го набодете с вилица. Поставете го във фурната и печете около 15 минути, докато добие приятен жълт цвят. Долната плънка на тестото трябва първо да се изпече за кратко, за да стане по-стегнато и за да не се намокри от ягодовия пълнеж. Когато тестото пожълтее, извадете го от фурната и го оставете да се охлади.
4. Когато тестото се охлади, покрийте го с пълнежа от ягоди. След това вземете другото тесто от фризера и го разпределете върху ягодовия пълнеж. Върнете формата във фурната, загрята до 180 градуса по Целзий и печете още 20-30 минути, т.е. докато тестото на повърхността придобие по-тъмен златисто-жълт цвят.