В обилно количество подсолена вода бланширайте броколите, накъсани на средно големи цветчета за няколко минути, след което веднага ги прехвърлете в във вода с лед, за да запазят красивия си зелен цвят. Отцедете и оставете настрани.
Червената пиперка нарежете на ивици, пресния лук -на парчета, а целината - на тънки плочки. Оставете настрана.
Загрейте фурната на 190 градуса.
В касерола загрейте маслото, след което запържете в него брашното и при непрекъснато разбиване с тел добавяйте млякото на тънка струйка, докато се поеме от брашното и се получи гладък сос. Прибавете кашкавала, нарязан на кубчета и разбъркайте на слаб огън, докато се разтопи. Прибавете чесъна на прах, мащерката, сол и черен пипер на вкус.
В подходящ керамичен или стъклен огнеупорен съд подредете сварените броколи, червената чушка, целината и лука. Залейте ги с Бешамела, поръсете с Пармезан и поставете в загрята фурна да се запекат и сосът да образува мехурчета (около половин час).
Сервирайте ястието топло като допълнение към печено месо.