Крем:
1 л прясно мляко
140 гр. захар
150 гр. брашно
6 жълтъка
125 грама маргарин
1 с.л. ром (или няколко капки ромова есенция)
Освен това:
около 40 броя бисквити (тип Petit Beurre)
1 пак. сметана с аромат на ванилия
За крема се смесват жълтъците със захарта, брашното, и се разбиват добре. Добавят около 100 мл мляко от единия литър, а останалата част от млякото се слага да заври. Щом заври, вътре се изсипва сместа с жълтъка и се бърка, докато се получи крем. Бърка се непрекъснато, като се внимава да не загори.
Кремът се дръпва настрана да се охлади. Към охладения крем се добавя разбитият маргарин, смесен с малко захар и ром, и се разбърква в охладения крем.
Кремът може да се разбие и с миксер, за да е по-гладка сместа. Кремът не е прекалено сладък и всеки, който обича много сладко, може да добави 2 пак. ванилова захар, за да бъде по-сладко.
Във висока тавичка се редят бисквитите на няколко пласта, като между всеки пласт се маже дебел слой от крема. Най-отгоре тортата се покрива с разбита сметана и се оставя в хладилника поне за няколко часа, а най-добре - цяла нощ. Бисквитите не се навлажняват, защото омекват от крема.
Препоръка: пригответе тортата предния ден, за да може да омекне хубаво до поднасянето й.
Готовата торта може да доукрасите по желание - с настърган шоколад, натрошени ядки, кокос и пр.