Кексът е един от любимите десерти на трапезата на българина. Прави се бързо и лесно, винаги имаме всички съставки под ръка и става за нула време, а вкусът му е обичан от всички
Съставките
Пшенично брашно 300 g
захар 230 g
масло 230 g
Яйце 3 бр
стафиди 220–250 g
Пудра захар 10 g
сол 1 щипка
сода или бакпулвер 1 супена лъжица
ванилия 1,5 g
подготовка
Разбъркайте добре захарта, омекотеното (не разтопено) масло, солта, бакпулвера и ванилията. Продължете да бъркате като добавите едно яйце. Трябва да имате хомогенна маса без захарни кристали.
Подредете стафидите, изплакнете, смесете с пресятото брашно. Към брашното добавете яйчно-маслената маса, разбъркайте, докато се получи хомогенно тесто
Готовото тесто сложете в намазнена и поръсени с брашно форми. Попълнете обема на формулярите не повече от две трети. Печете мъфините за 15-20 минути при температура 180–200 градуса. След охлаждане извадете от формите и поръсете с пудра захар.
Можете да изпечете кекс със стафиди в една голяма форма и след това да нарежете на порции. Сигурни сме, че ще искате да споделите новата рецепта с приятелите си!