Лесна рецепта за пухкав хляб в мултикукър

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лесна рецепта за пухкав хляб в мултикукър
Лесна рецепта за пухкав хляб в мултикукър
48520
Лесна рецепта за пухкав хляб в мултикукър
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В днешно време дори градските домакини вече знаят как да приготвят хляб . Разбира се, при сегашното разнообразие от продукти в магазините и пазарите това изобщо не е трудно.

Освен това, за да приготвите хляб, дори не е необходимо да имате фурна!
Във всички начинания и при всякакви трудности в кухнята мултикукър може да помогне . Не е като задушаване на картофи, дори борш може да се готви.

Какво става с разширяването на функциите на този уред ? Да започнем с хляба.

Хляб „Поничка“

Съставките

  • 320 мл вода
  • 470 г пшенично брашно
  • 11 г суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 с.л. растително масло

Приготвяне

В дълбока купа смесете 200 г брашно, мая и 200 г топла вода. Смесете съставките на ръка, покрийте тестото с кърпа и го оставете настрана на топло място да втаса.

След това добавете сол, захар и масло, останалата вода и брашното. Омесете добре тестото, така че да е еластично и да не се прилепва към ръцете ви.

Сега прехвърлете тестото в намазнената  купа на мултикукъра. Задайте функцията за предварително загряване на 4 минути, след което я изключете. Когато тестото се издигне поне 2 пъти, включете режима „Печене“ за 50 минути.

След това време обърнете хляба с главата надолу и гответе в същия режим за още 45 минути. Не забравяйте да избършете влагата върху капака. 

 

Бял хляб „Пикантен“


Съставки

  • 350 мл вода
  • 600 г пшенично брашно
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. мая
  • 3 супени лъжици растително масло
  • Кориандър на вкус
  • Индийско орехче на вкус

Приготвяне

Пресейте брашното в дълбока купа, изсипете там захар, сол, подправки и мая. Разбъркайте всичко на ръка. Сега добавете маслото, яйцето и топлата вода. Омесете еластичното тесто.

Сложете го в намазнена купа за мултикукър. Оставете в режим на загряване за 4 минути и след това изключете уреда. Изчакайте тестото да втаса.

Гответе втасалото тесто в режим "Печене" за един час. След това обърнете хляба с главата надолу, изтрийте покритието от влага и гответе хляба за още 40 мин. 

 

Деликатен домашен хляб


Съставки

  • 370 мл мляко
  • 1 яйце
  • 100 г масло
  • 600-700 г пшенично брашно
  • 6 г суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 ч.л. сол

Приготвяне

Загрейте млякото до 40 градуса на печката. След това добавете към него мая и захар. Разбъркайте съставките, покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място до първите мехурчета.

Сега добавете разтопеното масло, сол и яйце в тестото. Разбъркайте всичко добре. След това постепенно добавете пресятото брашно към сместа. Омесете еластично, лепкаво тесто.

Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса на топло място за 2 часа. Едва след това го измийте с ръка, прехвърлете го в купата на мултикукъра предварително намазана с масло.

В режим на отопление то трябва да се повиши поне 2 пъти. След това повторете процедурата отново. Сега гответе хляба в режим "Печене" за 50 минути. Накрая обърнете хляба и гответе още 40 минути.  

Проста рецепта за  хляб в мултикукър

Съставки 

  • 650-700 г пшенично брашно
  • 350 мл мляко
  • 1 супена лъжица захар
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 с.л. растително масло
  • 5-6 г суха мая

Приготвяне

Смесете мляко с вода, загрята до 37–38 градуса. След това добавете захарта, солта и сушената мая. Разбъркайте всичко, докато се разтвори напълно. Сега добавете маслото, разбъркайте.

Добавете брашно към тази смес, омесете еластично тесто. Не трябва да се залепва за ръцете. Сложете го в намазнена купа на мултикукър.

В режим на предварително загряване гответе за 3-4 минути. След това изключете уреда, омесете тестото и го оставете да втаса (половин час). Повторете този процес отново.

След това, в режим „Печене“, гответе 50 минути, след това обърнете и гответе още 45 минути. Сега извадете хляба от купата.

Съгласете се, домашните ястия винаги ни се струват много по-вкусни от тези от магазините. В крайна сметка се опитваме, избираме само най-качествените съставки за тях, готвим с любов.
Ето защо препоръчваме да сервирате домашен хляб със собствен варен пастет от черен дроб . Това е наистина вкусно!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft