За пандишпана:
2 яйца
120 гр. захар
1 ванилова захар
75 мл прясно мляко
25 мл масло
125 гр. брашно
1/2 бакпулвер (6 г)
1 супена лъжица какао
За крема:
500 мл прясно мляко
7 супени лъжици захар
2 пудинга ванилия
2 супени лъжици брашно
150 гр. масло
3 супени лъжици пудра захар
350 гр. череши
За поръсване и украса:
100 гр. шоколад, настърган
малко парче зелен фондан
15-20 череши
1. Слагаме млякото да заври, а през това време в купа смесваме пудинга, брашното и захарта. Когато млякото започне да кипи, изливаме сместа вътре на тънка струйка и бъркаме, докато се сгъсти. Оставяме да се охлади. Маслото заедно с пудрата захар разбиваме на крем и го смесваме с охладения пудинг.
2. За тестото първо разбиваме яйцата със захарта и ваниловата захар, така че сместа да удвои обема си. Добавяме брашното, какаото и бакпулвера, предварително смесени, а заедно с тях - млякото и маслото. Въф форма за торта или тава с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене, изливаме сместа и я печем на 200 градуса около 20 минути. Оставяме да изстине.
3. Почистваме черешите от костилките.
4. Блата разрязваме на две половини. Едната намазваме с малко крем, слагаме половината от черешите, отново слагаме крем, после - череши, и припокриваме с втората половина от блата. Трябва да се изразходи малко повече от половината от крема, т.е. да остане достатъчно количество, че да се покрие цялата торта.
5. Намазваме цялата торта с останалия крем, наръсваме я шоколадови стърготини и украсяваме с фигурки от фондан и череши. Оставяме малко да изстине в хладилник, така че да се слеят вкусовете.
Забележка:
Ако имате нужда от по-голяма торта, увеличете дозата на съставките. Например, ако печете в тава с диаметър 26 см, трябва двойно да увеличите съставките.