Ето ги и рецептите, изключително подходящи за сезона-киселото зелцеее. В комбенация със свинско, пилешко, или без, вкусни ястия ще сготвим днес!
Пълнено пиле със зеле и булгур
- 1 бр.
Начин на приготвяне
Зелката се нарязва на ситно и се задушава заедно с дреболиите, булгурът, половината олио и подправките. Долива се малко вода и се задушава са около 20 минути. Измитото пиле се пълни с плънката, зашива се, намазва се с олио и червен пипер. Слага в тава, налива се 1 ч.ч. вода, малко олио и се запича в умерена фурна до готовност.
Зимна супа с кисело зеле и свинско
- 400 г кисело зеле
- 300 г свинско месо
- 60 г ориз
- 2 стръка праз лук
- 2 бр. сухи люти чушки
- 4 скилидки чесън
- 700 мл сок от кисело зеле
- 60 г олио
Начин на приготвяне
Празият лук се реже на ситно, месото на хапки, киселото зеле на ивички. Олиото се загрява и в него се запържва леко месото, за да се запечата. Наливат се зелевия сок, 300 мл вода и се прибавят всички останали продукти без чесъна и празия лук, понеже той е по-деликатен за готвене. Може да се добавят още вода и зелев сок, в зависимост от предпочитанията. След като всичко е готово, около 10 минути преди да се махне супата от котлона, се прибавя праза, а 5 минути преди края се слагат нарязаните на ситно скилидки чесън. Може да се прибави и нарязана пушена сланина.
Пълнено пиле с кисело зеле и микс от меса
- 1 бр. пиле
- 2 бр. големи кисели зелки
- 500 г кайма
- 1 кг свински гърди
- 1 кг суров суджук или наденица
- 1 кг сланина или бекон
- 50 г ориз
- 100 г пилешки дробчета
- 50 г пилешки сърца
- 1 глава лук
- 100 мл бяло вино
- червен пипер, дафинов лист, черен пипер на зърна
Начин на приготвяне
Сваряваме дреболийките от пилето и ги нарязваме. Приготвяме плънка от задушения лук, каймата, ориза и дреболийките (в нея добавяме малко сол). Пълним пилето с плънката и го зашиваме. С останалата плънка завиваме сармички в зелев лист. Нарязваме останалото зеле, разстиламе го в тавата, поставяме пилето, покрито с няколко резена сланина и го повиваме с листа от зелето. Отстрани нареждаме свинското месо, суджука и сланината. Поръсваме с подправките, виното, 1 чаша вода или разсолница, в зависимост от солеността й. Ястието се захлупва и се пече на 120 С цяла нощ, а на сутринта е готово. Но успешно се изпича и за два и половина часа на 220 С.
Необходими продукти:
- 1 кг. кисело зеле
- 200 г. ориз
- 200 г. олио
- 150 г. лук
- 400 г. зелева чорба
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва с олиото. Прибавя се нарязаното зеле, захлупва се и се вари до омекване. Отделно се сварява оризът в 200г вода, сипва се при зелето и се разбърква, след което се налива зелевата чорба. Буранията се оставя да поври на слаб огън, след като е готова, се оставя да изстине и чак тогава се яде.
Необходими продукти:
- месо от пиле
- 150 г. свинска мас
- 2 големи кисели зелки
- 1 с.л. лют червен пипер
- чубрица
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера се поставя ред нарязано зеле, върху него парчета от полусвареното месо, отново зеле, месо и т.н., като най-горният ред е зеле. Ястието се поръсва с пипера и чубрицата и се залива с разтопената мас и малко бульон от пилето. Похлупва се и се готви на тих огън.
Порции: 8
- Необходими продукти:
- 1 кг. свинска плешка
- 1 голяма кисела зелка
- олио
- черен пипер
- дафинов лист
- червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на кубчета, нарязваме зелето на ивички слагаме в тенджера, добавяме 1 ч.ч. сок от зелето и 1 ч.ч. вода, олио, червен пипер, черен пипер, 1-2 дафинови листа, слагаме капака и варим на тих огън 1 - 2 ч., докато омекне зелето, ако водата не се е изпарила махнете капака още малко да поври. Може да го изсипете в тавичка и да го запечете.
Кисело зеле-тепси кебап
Порции: 5-6
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо гърди ,осмянка
- 50гр. сланинка
- 2-3 с.л брашно
- 2 с.л червен пипер
- 1- кисела зелка
- копър на зърна
- сол
- мазнина
- 3-4 бр. праз
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Зелката се нарязва на ситно и сварява за 30 мин., да поомекне зелето. В дълбок тиган се запържва месото нарязано на средно големи парчета, добавя се, нарязания на ситно праз, брашното, червения пипер, копъра, черен пипер по желание и сол. Запържват се до златисто, след което се смесват със зелето в дълбока тавичка, и се пече 40мин., като се разбърква от време на време. На 180'С
Порции: 7
Необходимо време: 120 минути
Необходими продукти:
- 500 гр. свинско месо
- 400 гр. пилешко месо
- 5 моркова
- 500 гр. гъби
- 10 зелеви листа - кисело зеле
- олио
- сол
- вегета
- подправки за месо
- 50 гр. ориз
- 100 гр. бекон
- 100 гр. кашкавал
- 200 мл. червено вино
- 100 мл. вода
- 1 заквасена сметана - 250 мл.
Начин на приготвяне:
Взема се голям гювеч! Зелевите листа се оформят като за сърми! Свинското месо нарязано на парчета се овкусява с подправка за месо и се оставя 20 мин. Пилешкото месо нарязано на ивици се овкусява с вегета и се оставя за 20 мин. чуканчетата от зелевите листа с част от листа се нарязват на ситно и се поставят на дъното на гювеча.
Свинското месо се овалва в измития ориз и се завива в зелев лист. след това парчетата се поставят на дъното на гювеча, следващият ред е от нарязаните на ивици пилешко месо, след което се поставят нарязани на едро моркови. В тиган се запържват леко гъбите и се залива заедно с мазнината върху пилешкото.
След това се налива виното и водата бекона нарязан на ленти се поставя най отгоре, след което всичко се покрива с зелеви листа, похлупва се с капака на гювеча и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като заври се засича час и половина.
Преди консумация се настъргва кашкавал.
Постни зелеви сарми
Необходими продукти:
- листата от една кисела зелка
- 5 глави лук
- 1 чаена чаша ориз
- олио
- гъби
- подправки
Начин на приготвяне:
Лукът, нарязан на ситно, се задушава заедно с гъбите в олиото. Изчистеният и добре измит ориз се прибавя, запържва се докато стане прозрачен и се доливат две чаши вода. Когато сместа се сгъсти, се слагат подправките – чубрица, или риган и мащерка, червен пипер или къри, кориандър - по ваш вкус. Сол не е необходима, понеже киселото зеле е достатъчно солено.
Във всеки зелев лист се слага по една лъжица от плънката и се увиват сарми. Нареждат се в тенджера с увивката надолу, захлупват се с чиния и се заливат с една чаена чаша вода. Варят се на бавен огън, за да не се развали формата на сармите.
Сарми с кисело зеле - Асеновград
Порции: за много гости
Необходими продукти:
- 1кг. кайма
- 1 супена купичка ориз
- 1 голяма глава лук
- /черен пипер и кимон/ - ситно смлени, зелеви листа-но колкото се може да бъдат малки и олио.
Начин на приготвяне:
Омесва се каймата с ориза, главата лук /ситно на ренде/, черния пипер и кимиона. Завиват се малки сарми и се подреждат в тенджера /като дъното на тенджерата се покрива много добре с големи зелеви листа.Отгоре се залива олиото на око /по вкус за мазнина/1 чаена чаша зелева чорба и се доливат да се покрият с вода. Най-отгоре се подреждат големи зелеви листа, за да се задушат. Първо се включват на най-силна степен, след като заврят се намалят на едно, така трябва да врат 3 часа, на бавен огън.
По възможност между редовете сарми /по средата/ може да се сложи пилешко или свинско месо. Става супер!