Лесни и диетични рецепти с лаваш

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лесни и диетични рецепти с лаваш
Лесни и диетични рецепти с лаваш
24556
Лесни и диетични рецепти с лаваш
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лавашът е традиционно арменско плоско хлебче, което се отличава със своята мекота и универсалност и вкусове, затова много хора търсят рецепти с лаваш. Този тънък хляб е идеален за създаване на разнообразни ястия, като сандвичи, пици, рулца и много други.

В тази статия ще ви представим няколко вкусни рецепти с лаваш, които ще разнообразят вашия готварски репертоар и ще ви впечатлят със своя вкус.

Рецепти с лаваш

Лаваш с пълнеж от авокадо и пиле

Съставки:

  • 2 плоски лаваша
  • 1 зрял авокадо
  • 200 грама пилешко филе, печено и нарязано на филийки
  • 1 домат, нарязан на филийки
  • 1 краставица, нарязана на филийки
  • Маруля или спанак
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Майонеза или друг предпочитан сос

Начин на приготвяне:

  • Разгънете лаваша и намажете всяка с половината от авокадото.
  • Подредете пилешкото филе, доматите, краставиците и марулята или спанака върху авокадото.
  • Посолете и пиперете на вкус.
  • Завийте лаваша на руло и го нарежете на филийки.
  • Прибавете майонеза или сос по желание.
  • Повторете същото с втория лаваш.

Рецепта с лаваш със свежи зеленчуци и фета сирене

Съставки:

2 плоски лаваша

  • 100 грама фета сирене, натрошено
  • 1 краставица, нарязана на тънки филийки
  • 1 червена чушка, нарязана на тънки филийки
  • 1 малка глава лук, нарязана на резени
  • 1 ръждив домат, нарязан на тънки филийки
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сокът от 1/2 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

  • Разгънете лаваша и разпределете фета сиренето равномерно върху него.
  • Подредете зеленчуците върху сиренето – краставиците, чушките, лука и доматите.
  • Посипете със сол и черен пипер на вкус.
  • Полийте със зехтин и лимонов сок.
  • Посипете с пресен магданоз.
  • Завийте лаваша на руло и го нарежете на парчета с дължина около 5 сантиметра.
  • Подредете рулцата на сервираща тавичка и ги сервирайте като предястие или лек обяд.

Рецепта с Лаваш, пица с песто и пресни зеленчуци

Съставки:

  • 2 плоски лаваша
  • 4 супени лъжици песто
  • 1 малка глава лук, нарязана на резени
  • 1/2 чаша пресни гъби, нарязани на филийки
  • 1/2 чаша чери доматчета, пресни и нарязани пополам
  • 1/2 чаша нарязани черни маслини
  • 1/2 чаша пресни спанак или рукола
  • 1 чаша настърган моцарела сирене
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • Разгънете лавашата и разпределете пестото равномерно върху нея.
  • Поръсете с лук, гъби, доматчета, маслини и спанак или рукола.
  • Посолете и пиперете на вкус.
  • Навийте лавашата на руло и го нарежете на тънки филийки.
  • Наредете филийките на тава, покрита с хартия за печене.
  • Посипете с моцарела сирене.
  • Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 10-12 минути, или докато сиренето стане златисто и разтопено.
  • Сервирайте гореща и наслаждавайте се на вкусната лаваш пица.

Лаваш с рулца с прясно кисело мляко и зеленчуци

Продукти:

  • 2 плоски лаваша
  • 1 чаша прясно кисело мляко (йогурт)
  • 1 малка глава лук, нарязана на резени
  • 1 морков, настърган
  • 1 краставица, нарязана на тънки филийки
  • Маруля или спанак
  • Сол и черен пипер навкус
  • Пресен магданоз или копър за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Разгънете лавашата и намажете всяка с прясно кисело мляко (йогурт).
  2. Подредете нарязания лук, настъргания морков и филийките от краставица върху млякото.
  3. Посолете и пиперете на вкус.
  4. Покрийте с маруля или спанак.
  5. Завийте лавашата на руло и го нарежете на филийки с дължина около 5 сантиметра.
  6. Подредете рулцата на сервираща тавичка и гарнирайте с пресен магданоз или копър.
  7. Сервирайте като лека закуска или предястие.

Лаваш с домати, моцарела и босилек

Съставки:

  • 2 плоски лаваша
  • 4-5 големи домата, нарязани на тънки филийки
  • 200 грама моцарела, нарязана на тънки филийки
  • Свеж босилек (или сушен босилек)
  • Зехтин за поливане
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Разгънете лавашата и подредете доматите върху нея.
  2. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Покрийте с моцарелата и посипете с босилек.
  4. Полийте с зехтин.
  5. Завийте лавашата на руло и я нарежете на парчета с дължина около 5 сантиметра.
  6. Подредете рулцата на сервираща тавичка.
  7. По желание, може да ги загреете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 5 минути, за да се разтопи моцарелата.
  8. Сервирайте топли и наслаждавайте се на ароматната комбинация от домати, моцарела и босилек.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft