През зимата, когато цената на цитрусовите плодове не е висока, много хора започват да разчитат на тези плодове. Ето защо можете да видите мандарини, помело и портокали в пазарските кошници на повечето купувачи. Последният от тези плодове се добавя към плодови салати, прави се вкусен сок и се яде просто така. Но не всеки иска да почиства такива цитрусови плодове. В крайна сметка този процес обикновено отнема доста дълго време. Разберете днес как лесно да обелите портокал, без да се натоварвате.
Пръстите ви няма да са оранжеви и лепкави от плодов сок и няма да има каша под ноктите ви. Основното нещо е да използвате един от трите метода за обелване на портокал, които ви помагат бързо да премахнете кората.
Как лесно да обелите портокал: три начина на работа
Микровълнов трик
Същността на трика е проста. Вземете портокалите и ги поставете в микровълновата. Първо правим разрези в горната част на кората, за да не се спукат. Задаваме най-високата мощност. Загрейте плодовете за 30 секунди (не повече!). След това изваждаме плодовете от микровълновата.
Благодарение на този трик можете лесно да отделите кората от пулпата, както и да почистите мембраните от плода . Албедо – вътрешният бял слой портокалова кора, който често вгорчава и разваля вкуса на цитрусите, ще се отлепи много бързо. Освен това, използвайки този метод с микровълнова фурна, ако е необходимо, ще можете да изстискате сока от плодовете много по-лесно.
Метод с нож
Вземете портокал, който трябва да бъде обелен. Правим разрез в средата на кората , като се движим по цялата обиколка на цитрусовия плод. Вкарваме тъпа лъжица или нож между кожата на плода и пулпата. След това много внимателно отстранете кората.
Метод с топла вода
Вземете дълбок съд. Поставете портокали в него. Напълнете ги с топла вода. Течността трябва напълно да покрива цитрусовите плодове. Оставете плодовете за 5 минути на стайна температура. След това ги изваждаме от водата. Изчакваме 1 минута, след което обелваме портокалите с ръце и се наслаждаваме на това как кората лесно се отделя от пулпата.
Такива методи могат да опростят процеса на белене на портокал няколко пъти. Между другото, микровълновият метод може да се използва не само за този цитрусов плод. Хитрите домакини също изпращат мандарини в микровълновата фурна. Само че те правят това не за да ускорят почистването на плода, а за да го направят по-сладък . Превърнете киселите мандарини в най-вкусните с помощта на микровълновата.