4 кайсии (около 350-400 гр.)
1 яйце
120 мл. олио
180 мл прясно мляко
9 лъжици захар
1 пакетче ванилова захар
3 супени лъжици грис
1/2 бакпулвер
12 супени лъжици брашно
2 супени лъжици орехи (ситно нарязани)
1. Фурната се включва на 200 градуса, а през това време се приготвя тестото.
2. В дълбок съд се поставят яйцето, олиото и млякото и се разбиват с тел.
3. След това се добавят захарта, ваниловата захар и грисът, и с тел се разбиват с тел, докато се разтопи захарта.
4. Накрая се добавя брашното, в което е объркан бакпулверът, след което всичко се разбива на гладка гъста смес, която се излива в намазнена и набрашнена форма за тарт или тавичка с диаметър 26 см.
5. Кайсиите се обелват и нарязват на филийки, които се нареждат в кръг отгоре върху тестото (като на допълнителна снимка), поръсва се с орехите и се пече първо 20 минути, а след още 10-15 минути на 180 градуса. Изчаква се да изстине и се нарязва и поднася.
* Кайсиите трябва да бъдат по-сочни и меки, за да се получи сочен вкус.
* Може да се поставят и друг вид плодове: праскови, ягоди, ябълки, череши, вишни ...