Хрянът е богат на много полезни вещества. Корените му съдържат синапено масло , захар, скорбинова киселина, богати са на минералните соли на калий, натрий, сяра, калций, фосфор, магнезий, хлор, желязо, мед и органични съединения.
Лечебната сила на хряна е известна от векове.
Хрянът повлиява добре простуда и грип , като е добре да се поема пресен сок от корените му с добавка на мед. Освен това, хрянът благоприятства лечението на заболявания на дихателните пътища , а дъвченето на парче хрян унищожава бактериите, които предизвикват кариес. Помага и при болести на стомашно-чревния тракт. Компресите с хрян действат отлично и при болести на ставите .
При високо кръвно , виене на свят и болки в гърдите може да приложите следната рецепта: залейте хрян с водка за 24 часа. В емайлиран съд с дървена лъжица се смесват по 1 чаена чаша сок от моркови, ряпа, червено цвекло, мед, получената настойка, която също трябва да бъде 1 чаена чаша, също и сокът от 1 лимон. Приема се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди ядене в продължение на 2 месеца. Сместа стои в хладилник, добре затворена. В 1/2 л вода се слагат 2 супени лъжици мед, 2 супени лъжици оцет и 20 скилидки чесън. Сместа ври на бавен огън в продължение на 1/2 час. Кисне 1 час и се прецежда. Приемат се по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене.
Хрянът се използва при камъни в пикочния мехур , ревматизъм, подагра и заболявания на дихателните органи с влажна кашлица . Това целебно кореноплодно има изразено противослузесто свойство, очиства организма от слуз, отпушва задръстванията в него. Усилва работата на стомашно-чревния тракт, повишава апетита, спомага за намаляване на киселинността, използва се при заболявания на жлъчния мехур и атония на дебелото черво.
Ако прекалим с употребата на хрян, това може да има и отрицателно влияние върху човешкия организъм. Прекомерната употреба на хрян не се препоръчва, защото алилизотиоцианатът дразни лигавицата на стомаха и червата и понякога може да предизвика дори нервно разстройство. При варене ароматът на хряна се загубва и затова той трябва да се прибавя в ястията накрая.