Диетата е предназначена при остри заболявания на червата в период на подобряване, при хронични чревни заболявания след тежко или слабо обостряния, също при увреждане на други храносмилателни органи.
Цел на диетата:
Да осигури умерено хранене в условията на нарушени функции на храносмилателната система , да помогне за намаляване на възпалението и за нормализирането на чревните функции и на работата на други храносмилателни органи.
Обща характеристика на диетата:
Предвид калоричността и химичния състав, това е пълноценна диета с неголямо увеличаване на съдържанието на протеини. Препоръчва се ястията да бъдат смлени или под формата на пюре, сварени или приготвени на пара. Не са позволени храни, които увеличават гниенето и ферментацията в червата, такива, които стимулират секрецията на стомаха, задстомашната жлеза, отделянето на жлъчката и дразнещи черния дроб. Храненето е 5-6 пъти дневно.
Химичен състав и калоричност на диетата:
Протеини - 100-110 г (60-65 % животински), мазнини - 80-90 г (предимно масло), въглехидрати - 350-400 г (50-70 г захари), готварска сол - 8-10 г, свободна течност - 1,5 л. Калоричност - 2600-2800 ккал.
Препоръчвани и забранени храни и ястия:
Хляб и тестени изделия: пшеничен непресен хляб (сух или изпечен предишен ден) от брашно 1-во качество, сухи бисквити и сухари. При поносимост - 1-2 пъти седмично малко добре изпечени изделия с извара, варено месо, ябълки. Не се позволява консумацията на пшеничен пълнозърнест и ръжен хляб, бутер тесто, маслено тесто.
Супи: от слаб обезмаслен месен или рибен бульон и от зеленчукови отвари, с добре сварени или пюрирани зърнени храни; фиде, юфка; със ситно нарязани зеленчуци (картофи, моркови, тиквички, цветно зеле). Диетата не допуска: млечни супи и такива от бобови растения.
Месо и птици: нетлъсти меса (или с отстранена мазнина) - говеждо, кокоше, пуешко (нарязани) - варени или приготвени на пара; птиците - без кожа; телешко, пилешко, заешко - варени, на парчета. Диетата не позволява консумацията на тлъсти меса, пуешко, гъше, пушено, колбаси, консерви.
Риба: нетлъста (нарязана на парчета или смляна), варена или приготвена на пара.
Млечни продукти: мляко, сметана (заквасената сметана само като добавка в ястията), киселомлечни напитки, прясна извара, леко сирене.
Забранени: натурално мляко, млечни продукти с повишена киселинност, солени и тежки сирена.
Яйца: до 1-2 дневно - рохко сварени, омлети на пара, белтъчни омлети, в ястията. Забранени: твърдо сварени и пържени яйца.
Зърнени храни: различни добре сварени каши (освен пшенична и ечемичена), приготвени с вода и 1/3 мляко, каши от стрити овес или елда, пудинги на пара от стрити каши, мляко с ориз, грис, варени макаронени изделия. Не се допуска употребата на: каши ечемик и просо, бобови култури.
Зеленчуци: картофи, моркови, цветно зеле (варени и стрити); варени ранни тиквички и тиква; суфле от зеленчуци, приготвено на пара; узрели пресни домати до 50-100 грама дневно. Не се позволява: бяло зеле, цвекло, репички, лук, чесън, краставички, ряпа, киселец, спанак, гъби.
Предястия: желирана риба, леки сирена, хайвер.
Плодове, сладкарски и сладки изделия: узрели, сладки плодове (и горски) - без ципа, сурови при поносимост, до 100 грама дневно; настъргани ябълки, печени ябълки и круши; кисели и пюрирани плодови напитки; мармалад, сладка, бонбони, желета. Диетата не включва: грозде, кайсии, сливи, сушени плодове, сладолед, шоколад, торти.
Сосове и подправки: сосове от слаби месни, зеленчукови и плодови бульони, млечен бешамел; подправки - копър, магданоз, дафинов лист, ванилин, канела. Забранени: остри и мазни сосове, горчица, хрян, пипер.
Напитки: чай, кафе, какао (с вода или мляко), отвара от шипки и пшенични трици; ябълков, вишнев, мандаринов, портокалов и ягодов сокове, смесени с гореща вода. Неподходящи за диетата са: гроздов, сливов и кайсиев сокове, квас.
Мазнини: при поносимост - масло, намазано на хляб или добавяно в ястията (от 5 до 15 грама на прием). Всякакви други мазнини са забранени.
1-ва закуска: омлет на пара, каша от грис с мляко, чай.
2-ра закуска: печени ябълки.
Обяд: бульон с пресечено яйце, месни кнедли на пара с пюре от моркови.
Следобедна закуска: шипково отвара.
Вечеря: варена риба с картофено пюре, оризов пудинг с плодова заливка, чай.