3 Януари 2013
17738
Снимков материал: pixabay.com
Зелето има висока питателна стойност и предпазващ ефект срещу някои видове рак . Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, които са съсредоточени в листата му и сулфорафана.
Всички видове зеле имат подсилващо имунитета действие .
Зеленчукът е източник на индол-3-карбинол, вещество, стимулиращо възстановяването на ДНК, което блокира растежа на раковите клетки .
Зелето е богато и на бета-каротин, витамин К, витамин С, лутеин, зеаксантин и калций.
Консумацията му намалява холестерола и подобрява храносмилателните процеси .
Препоръчително е да се яде след термична обработка, тъй като сурово е по-трудно за смилане и може да затормози стомашно-чревния тракт.
През зимата киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С .
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари