Лечение и профилактика на остеопороза: 7 начина за увеличаване на костната плътност

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Лечение и профилактика на остеопороза: 7 начина за увеличаване на костната плътност
14606
Снимков материал: pixabay.com
Лечение и профилактика на остеопороза: 7 начина за увеличаване на костната плътност

Това е най-доброто естествено лечение и профилактика на остеопороза! 

Важна част от лечението и профилактиката на остеопорозата е диета, богата на хранителни вещества. Тъй като тялото ни се нуждае от много минерали, особено калций и магнезий, за да защитим костите си.

Алкалната диета е най-добрият вид диета за здравето на костите.

Тази диета може да бъде от голяма полза. Защото помага да се балансира количеството минерали, които са ключови за развитието на костите и поддържането на мускулите, включително магнезий, фосфат и калций.

Както и алкалните храни помагат за подобряване на производството на хормони на растежа и усвояването на витамин D, които защитават костите с възрастта.

Нездравият начин на живот, неправилното хранене и липсата на физическа активност причиняват проблеми с костната плътност не само при възрастните хора, но и при младите хора.

Продукти за профилактика и лечение на остеопороза
Както вече споменахме, диетата е от решаващо значение, за да гарантираме, че тялото ни може да възстанови костната плътност, както и показателите за физическа активност, лечението на остеопороза трябва да включва задълбочени познания за разрешените храни и какво трябва да бъде изключено от нашите менюто.

1. Храни с високо съдържание на калций :

Калцият е важен структурен компонент на скелета, неговият дефицит може да допринесе за костни фрактури.

Всички зелени зеленчуци (като бамя, броколи, зеле), както и сардини, бадеми и сусам.

2. Храни, богати на манган

Манганът участва в образуването на костна маса и спомага за естественото балансиране на хормоните.
Пълнозърнести храни като кафяв ориз, ръж, елда, бобови растения, овес и амарант, както и макадамия и лешници.

3. Дива риба.

Хроничното възпаление може да бъде придружено от остеопороза. Омега-3 мастните киселини, които присъстват в някои риби, спомагат за намаляване на възпалението. Най-добрите източници включват сардини, дива сьомга, скумрия, аншоа и палтус.

4. Зелени листни зеленчуци

Тези видове зеленчуци съдържат витамин К и калций, които са необходими за укрепване на костите ни. Някои основни източници включват спанак, зеле, сирене, брюкселско зеле, листа от глухарче, както и босилек и други.

5. Алкални храни

Остеопорозата може да бъде свързана с киселинно pH, така че консумацията на много плодове и зеленчуци може да помогне за създаването на алкална среда, която предотвратява загубата на костна маса.

Най-алкалните храни са: зелени зеленчуци, грейпфрут, пресни билки и подправки, авокадо, домати, люцерна, черна ряпа. Както и ечемик, краставица, житна трева, зеле, броколи, целина, диня, цвекло и узрели банани.

Морски зеленчуци: Тези зеленчуци са богати на минерали, които са от съществено значение за формирането на костите, а също и богати на антиоксиданти, които допринасят за цялостното здраве. Включете в диетата си уакаме, морски водорасли, нори, агар или комбу.

6. Качествени протеини

Не забравяйте, че при по-възрастните хора диетата с ниско съдържание на протеин може да повлияе на здравето на костите. Въпреки това диетите, които са много богати на протеини, също не са от най-здравословните, защото обикновено са прекалено кисели, така че е важно да се постигне баланс.

Опитайте се да консумирате умерено количество чист, висококачествен протеин с всяко хранене. Например бяло месо, дива уловена риба, яйца и птици, ферментирало сирене и кисело мляко, ядки, семена и бобови растения.

Какви храни не трябва да приемате, ако имате остеопороза

Следните храни могат да засилят загубата на костна тъкан и могат да доведат до загуба на костна плътност или остеопороза:

Прекалено много алкохол също увеличава възпалението. В резултат на това това може да доведе до повече изтичане на калций от костите.

Сладки напитки: Високият фосфор в содата може да премахне калция от костите. Захарта също увеличава възпалението.

Преработено червено месо: Високата консумация на червено месо и натрий може да причини загуба на костна маса.

Кофеин: Консумацията на прекомерни количества кофеин може да причини загуба на костна плътност.

Не пушете, тъй като това влошава много хронични заболявания.

Захарта засилва възпалението, което може да влоши остеопорозата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft