През зимата пазете бъбреците си и ограничете до минимум солта и туршиите. Това казва в интервю за БТА известната китайска лечителка
д-р Тиен Юн , която от 23 години живее и лекува в България.
Всеки човешки орган си има сезон, през който е необходимо да бъде подсилен.
Едно от първите впечатления от лечебната ми дейност в България бе, че много българи страдат от бъбреци. Уточнявам - става дума не за болни, а за слаби бъбреци, разказа д-р Тиен. Според традиционната китайска медицина през зимата трябва да се ограничи консумацията на сол. Това е сезон на биологическата активност на бъбреците, които трябва да бъдат подсилени, а соленото препятства този процес. По тази причина бих препоръчала на българите да ограничат употребата на сол и туршии през зимата, съветва още д-р Тиен.
Китайската медицина не обръща толкова голямо внимание на анатомията, а на функцията на отделния орган и неговото взаимодействие с останалите органи, които образуват един голям функционален кръг, пояснява лекарят. Моята задача е да възстановя функцията на органите, синхрона между тях и в крайна сметка - целият енергиен баланс на тялото, обяснява д-р Тиен. Тогава защитните сили на човека започват да функционират и той сам се справя с болките и проблемите, допълва лечителката.
Хранене - три пъти на ден и много вода
Едно от най-важните неща, които винаги повтарям на моите пациенти е, че човек по възможност е необходимо да се храни по три пъти на ден. Това е и един от основните постулати на традиционната китайска медицина, разказа тя.
„Освен това, според китайската медицина човек трябва да пие наистина много вода. Китайската медицина оприличава човешкия организъм с дърво - когато ние не му дадем достатъчно вода, организмът си я изтегля от кръвната плазма. В този случай има вероятност кръвта да се сгъсти и човек да стане предразположен към сърдечно-съдови заболявания, които са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Неслучайно една от първите причини за смъртност и в България са болестите на сърцето и кръвоносната система ", допълни специалистът.
Що се отнася до това дали българинът се храни здравословно - българите, за разлика от китайците, консумират много млечни продукти: прясно и кисело мляко, сирене, извара, каза още д-р Тиен Юн.
„Това е голям плюс в храненето. Но не трябва да се забравя, че консумацията на тези продукти е необходимо да бъде съобразена с възрастта и състоянието на организма. Възрастните е необходимо да наблягат повече на изварата и нискомасленото кисело мляко, а сиренето задължително трябва да се обезсоляват. Друг голям плюс на традиционната българска кухня е честата употреба на боб, леща, кромид и чеснов лук, орехи, мед, ябълки. Хубаво е също, че твърде много хора, особено по селата, сами си отглеждат зеленчуци, чисти откъм нитрати", допълни тя.
Как да се спасим от грип и настинка
Специалистът даде и няколко ценни съвета как да се предпазим от грип и настинки и съответно как да ги преборим:
„Профилактиката е необходимо да започне още през есента. Това означава да се подобри храненето (месо, ядки, плодове), да се избягва консумацията на охладени храни и напитки направо от хладилника, да се започне прием на хранителни добавки, укрепващи имунитета. Акупунктурата също е добра профилактична мярка срещу грип и настинки. Аз имам пациенти, които си правят всяка есен по един профилактичен курс с акупунктура. За укрепване на имунитета и противодействие на грип и настинки предлагам на пациентите си и моите гранулирани билкови чайове. Искам да предложа на българските си приятели една проста и лесна рецепта за лечение на настинка. Джинджифилът е със много силно загряващо и потогонно действие. Начин на приготвяне: Пет грама пресен джинджифил се обелва, нарязва се и се вари десет минути в 500 мл вода. Получената напитка се подслажда и се пие на 2-3 пъти. Тази рецепта обаче се прилага само в началото на простудата", каза още д-р Тиен Юн.