Когато лятото започне и е горещо, ви се иска да пийнете нещо освежаващо - като една студена лимонада. А в горещия сезон се появяват всякакви плодове, пред които не можем да устоим. Ако комбинирате лимонада и горски плодове, можете да получите много вкусна, оригинална и дори освежаваща лимонадна торта !
Този десерт ще се хареса особено на децата, но, разбира се, и възрастните няма да останат безразлични.
Студена лимонадена торта
Продукти:
За блата (18 см):
Лимонада - 75 мл
Яйца - 3 бр.
Захар - 110 г
Сол - щипка
Растително масло - 45 мл
Брашно - 160 г
Бакпулвер - 5 гр.
За лимонадното желе:
Лимонада - 300 мл
Желатин - 10 г
Захар - 10 g
За ягодовия пълнеж:
Ягоди - 300 г
Захар - 90 г
Нишесте - 12 g
За муса:
Яйца - 2 бр.
Мляко - 300 мл
Захар - 150 г
Нишесте - 20 г
Сметана 33% - 280 мл
Ванилова захар - 8 г
Желатин - 12 g
Приготвяне:
Смесете съставките за блата: яйца, захар, сол и ги разбийте на максимална скорост за около 5-7 минути, докато станат на пухкав светъл крем.
След това смесете брашното с бакпулвера, пресейте ги и, разбърквайки внимателно, ги добавете в яйчната маса на 2 етапа. След това добавете растително масло и лимонадата към тестото и разбъркайте внимателно, за да не спадне. Резултатът е деликатно и доста течно тесто.
Изсипете тестото в подготвена форма и сложете във фурна, загрята на 170 градуса за около 35 минути - до суха клечка. След това оставете блата да се охлади напълно, след което го увийте в прозрачно фолио и го оставете да „почива“ в хладилника за поне 2 часа.
Пригответе желатиновите кубчета. За тях предварително накиснете желатина в студена вода и след това го разтворете в микровълновата или на водна баня. Смесете добре разтопения желатин със захар и топла лимонада. Оставете сместа за няколко минути, докато пяната се отдели, и след това я изсипете във форма и я поставете в хладилника, докато се втвърди.
За пълнежа от горски плодове можете да използвате абсолютно всякакви плодове - както пресни, така и замразени. Сложете плодовете в тенджера, добавете захар и нишесте, разбъркайте добре. След това варете на умерен огън, докато сместа стане по-плътна. Прехвърлете готовия пълнеж в отделен съд и го оставете да се охлади напълно при стайна температура.
Сега остава само да приготвите муса, но преди да продължите с него, уверете се, че сте приготвили всичко: пълнежът е изстинал, желето е замръзнало, а блатът е охладен и вече е нарязан на парчета. Това е необходимо, тъй като веднага след като мусът е готов, трябва незабавно да сглобите тортата, преди да започне да се втвърдява.
За муса: добавете захар, ванилова захар и нишесте към яйцата. Разбийте добре яйчната маса на максимална скорост за около 2 минути. В същото време загрейте млякото на котлона до около 60 градуса, след което го изсипете в яйчената маса на тънка струйка, продължавайки да разбивате. Получената маса се изсипва в тенджера и се вари на слаб огън до кремообразно състояние при непрекъснато разбъркване. Изсипете основата за крема в отделен съд, покрийте с фолио в контакт и оставете да се охлади.
След това вземете охладената сметана и разбийте първо на бавна, а след това на бърза скорост. Сметаната трябва да има консистенция на разтопен сладолед. Добавете предварително разтворения желатин в охладения яйчен крем и разбъркайте добре. Накрая смесете разбитата сметана и крема, и мусът е готов.
Сглобяване на тортата:
На първата кора сложете от плодовия пълнеж, след това желето от лимонада, нарязано на кубчета, след това изсипете слой мус. Повтаряме по този начин слой по слой и след това покриваме тортата със стреч фолио и я поставяме в хладилника за няколко часа.
Украсата е по желание - горната част на тортата може да бъде покрита например с ганаш, гарниран с пресни плодове.
А по-долу можете да гледате подробно видео с рецептата за тази оригинална торта с лимонада .