1 чаша бяло брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. ванилов екстракт (ванилова есенция)
1 чаша пресни боровинки
1 с.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
3/4 чаша лека, кисела сметана
1/2 чаша вода
2 с.л. захар
1 с.л. олио
краве масло за пърженето
Пресейте всички сухи съставки в дълбока купа или ги размесете добре с вилица. Добавете ванилията, лимоновата кора, лимоновия сок, сметаната, водата и олиото към сухите продукти и разбъркайте много добре. Сместа за тестото не трябва да е много гъста, така че добавете малко вода, ако искате да я разредите. Загрейте тигана на средна температура и леко го намазнете с масло. С лъжица сипвайте по малко от сместа, за да оформите палачинките (възможно по-тънки). Отгоре върху всяка палачинка наредете малко боровинки и ги обърнете, когато долната част покафенее. Запържете и обратната страна на палачинките, докато боровинките започват да се цепват от топлината и тестото се изпържи до готовност.
Поднесете готовите палачинки с кленов сироп, мед или пудра захар.