пилешко месо - 1 цяло пиле
картофи - 5 броя, обелени и нарязани
лимони - настъргана кора от 2 лимона + сок от 2 лимона
чесън - 2 скилидки, накълцан
мащерка - 2 ч.л. суха
розмарин - 2 ч.л. сух
сол - на вкус
черен пипер - 1 ч.л.
масло - 3 с.л.
магданоз - 1/2 връзка пресен
лимони - 1, нарязан на резени за украса
Вземете едно цяло почистено пиле и го натъркайте хубаво със сол и черен пипер. Отвътре му сложете малко от лимоновите корички. Полейте го с лимоновия сок (около 150 мл) и го оставете настрана.
През това време разтопете маслото и го смесете със ситно накълцания магданоз. Сложете маслото в камерата да стегне добре. Нарежете го на тънки парчета и през леки разрези го разпределете под кожата на пилето.
Намазнете плитък гювеч и сложете пилето вътре заедно с нарязаните картофи с 1 ч.ч. гореща вода. Поръсете пилето с всички подправки и накълцани скилидки чесън, както и останалите лимонови корички.
Затворете гювеча и сложете пилето да се пече за 50 минути. Махнете капака и запечете за още 10 минути. Поднесете порция пиле, залято със соса от гювеча, резени лимони и гарнитура по желание.