100 г бяло брашно
100 г царевично брашно
200 г пудра захар
3 яйца
200 г краве масло
кората от 2 лимона
1 бакпулвер
1 ванилия
масло за намазване на формата
за сиропа :
В купа се разбиват маслото и пудрата захар.
При непрекъснато разбъркване се прибавят едно по едно яйцата. Добавя се настърганата лимонова кора и отново се разбърква.
Постепенно се сипва брашното – първо бялото, а след това и царевичното. Прибавят се и бакпулверът и ванилията. Трябва да се получи гладко тесто.
Прехвърля се в намаслена форма за кекс или торта и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.
В касерола се слагат кристалната захар и сокът от лимоните. Кипват се и се свалят от огъня. В съда се прибавя розмаринът и сиропът се оставя да изстине.
След като кейкът е изстинал се изважда от формата и се поставя върху решетка. Надупчва се с със шиш от горната страна и се залива със сиропа. Оставя се за 30 минути да се напои.
Разрязва се на триъгълни парчета и се сервира украсен с парче лимон и стръкче розмарин.