По един лимон или портокал на ден, се отразява благоприятно на сърцето. Японски учени са установили, че консумацията им може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Изследванията показват, че консумацията на цитрусови плодове предпазва от сърдечно-съдови инциденти.
Данните са получени от анализ на хранителния режим на почти 11 000 мъже и жени, които в началото на проучването не са имали здравословни проблеми.
Мъжете, които яли цитрусови плодове всеки ден, имали 43% по-нисък риск от кардиологични проблеми в сравнение с тези, които консумирали плодове по-рядко.
При жените намаляването на риска е с 49%.
Точно колко цитруси трябва да се ядат все още не е ясно, но те съдържат витамин С, фолиева киселина и каротеноиди, които са полезни за сърцето.