500 гр. лингуини (спагети, талятели)
1/4 чаша зехтин
500 гр. патладжани, нарязани на малки кубчета
5 скилидки чесън, счукани
1/2 с.л. червен пипер
2 средно големи домата, нарязани на кубчета - запазете възможно повече от течността им
2 ч.л. пресен риган (1 ч.л. сух)
морска сол
прясно смлян черен пипер
Сложете нарязаните патладжани в ситна цедка и ги посолете леко. Оставете ги за 20-30 минути, като разбърквате от време на време. Притиснете дебел слой домкинска хартия върху патладжаните, преди да ги обработите - това ще попие излишната влага.
Сварете лингуините в тенджера с вряща подсолена вода без да ги разварявате - около 8-10 минути. Отцедете ги, като запазите поне четвърт чаша от течността от варенето, и изплакнете пастата добре с топла вода. Ако сосът още не е готов, разбъркайте пастата със заделената течност, за да я предпазите от залепване.
Загрейте зехтина в голям тиган. Сложете вътре патладжаните и червения пипер, разбърквайки често, за да не залепнат. Необходими са им около 5 минути. Към края на готвенето прибавете чесъна. Разбъркайте вътре ригана и доматите, заедно с отделената течност. Покрийте и задушете още 10-12 минути, докато патладжаните са напълно готови. Ако сосът е много гъст, добавете част от течността, в която са врели лингуините, докато стигне нужната гъстота. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поднесете пастата, залята със соса и гарнирана с пресен риган.