Лодки с кисело мляко: Душички от тесто! Поднесете ги с тази плънка и всички ще са във възторг!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лодки с кисело мляко: Душички от тесто! Поднесете ги с тази плънка и всички ще са във възторг!
Лодки с кисело мляко: Душички от тесто! Поднесете ги с тази плънка и всички ще са във възторг!
22403
Лодки с кисело мляко: Душички от тесто! Поднесете ги с тази плънка и всички ще са във възторг!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Прекрасни ароматни печива, които не използват никаква течност за тестото, освен кисело мляко и олио. Меки като душа, а с добавка на чесън и магданоз наистина стават специални, пише ни Мария в представянето на рецептата за вкусните „ лодки с кисело мляко “. Заслужават си да ги опитате - ето какво ви трябва за рецептата:

Лодки с кисело мляко

Продукти: 

  • 300 мл гъсто кисело мляко или заквасена сметана
  • 80 мл олио
  • 1 яйце
  • 1,5 супени лъжици захар (кристална)
  • 1/2 чаена лъжичка сол /повече или по-малко на вкус
  • 1/2 пакетче суха (инстантна) мая
  • около 500 гр.
брашно

И още:

  • 50 гр. масло + малко олио (1-2 с.л.)
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. наситнен магданоз

Приготвяне: 

В дълбока тенджера се изсипва цялото кисело мляко, добавя се солта, захарта и олиото, след което всичко се слага на огъня и се загрява малко на умерено ниска температура, докато стане хладко, а не студено.

Свалете съда от котлона, добавете яйцето и половината от брашното, след това маята и разбъркайте. Докато бъркате, добавете останалото брашно.

Когато получите компактно тесто, го изсипете допълнително върху набрашнена повърхност и го омесете с ръка, за да стане гладко и еластично.

Сложете го в купа, покрийте го с прозрачно или обикновено фолио, след което го оставете на топло помещение да втасва, докато увеличи хубаво обема си.

За да ускоря този процес, оставям в предварително загрята фурна на 50 градуса за около 30-45 минути, докато бухне хубаво.

Разделете полученото тесто на 16 части, всяка част разтегнете на овална кора, навийте като кифличка (рогче) и оформете като лодки с остри върхове, но без вдлъбнатина в средата.

тесто с кисело мляко

Вместо това просто хванете двата края и ги издължете малко. Прехвърлете ги върху хартия за печене. Готовите кифлички покрийте с кухненска кърпа и оставете да престоят половин час на топло.

След това разтопете маслото с малко олио и добавете наситнените магданоз и чесън, разбъркайте.

Лодките се разрязват по дължина по средата, за да се получи вдлъбнатина. С лъжица ги напълнете с малко от приготвената смес от чесън и магданоз, като слагате лъжицата може малко да разширите вдлъбнатината.

лодки с чесън и магданоз

Намажете ги с жълтък, разбъркан с лъжица прясно мляко или олио. 

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или до приятен загар. 

лодки с кисело мляко

лодки с магданоз

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft