Няма как да не сте опитвали тези вкусни маслени сладки , по-известни като Локумки с мас . Обикновено нашите майки и баби ги приготвяха за Великден, а рецептата има няколко вариации - с и без вино.
Локумки с мас за Великден
Продукти:
пудра захар около 250 гр.
2-3 пакетчета ванилова захар
1 джезве (от 500 мл) мас, пълно догоре
3 джезвета меко брашно + още едно за замесване на тестото
щипка сол
1 джезве прясно мляко (1 пръст под горната част на джезвето)
1 равна лъжица захар
1 кубче прясна мая
За овалване на локумките:
250 г пудра захар
2-3 пакетчета ванилова захар
Приготвяне:
Напълнете джезвето догоре с размекната мас и я изсипете в по-дълбока купа, където ще месите тесто. Измерете брашното в същото джезве: добавете три джезвета (равни) брашно към мазнината.
Добавете щипка сол, след което бавно омесете с ръце мазнината с брашното, докато получите текстура, подобна на хайвер.
След това сложете мляко в джезвето, един пръст по-ниско от горната му част. Направете вдлъбнатина в тестото, след което изсипете млякото тук, добавете една равна лъжица захар и натрошете кубче прясна мая.
Оставете 10 минути, за да се активира маята. След това бавно омесете тестото до гладкост. Към цялото тесто (което излиза меко) добавете още едно джезве брашно и омесете добре тестото, докато стане гладко.
Този път не го оставяйте да втаса. Веднага разделете на няколко парчета, оформете фитили, нарежете на парчета и разточете от тях кръгли кори. Нарежете корите на триъгълници, сложете в единия им край парче локум и парче орех (или сладко по избор) и навийте кифличките колкото се може по-плътно. Подредете ги в тава за печене на малко разстояние, защото ще пораснат по време на печене.
Предварително пригответе пудрата захар за овалване: смесете я с ваниловата захар.
Оваляйте още горещите изпечени кифлички обилно в захар.
Съвършени са!